Är det bättre att allt gemensamt är privat?

Utförsäljning av allmännyttan har pågått i hög takt under hela 6 års tid som moderaterna styrt Stockholm. Hittils har 21.ooo hyreslägenheter privatiserats sedan 2006. Så har andelen hyresrätter minskat och bostadsförmedlingen fått mindre att erbjuda de bostadssökande. De boende som röstat nej till utförsäljning har istället drabbats av att hela fastigheten sålts till privatvärdar, nu senast i Kärrtorp och Bredäng.

Andra gemensamma värden är också till salu. All mark i Stockholms län som kommunen äger är til salu. Stora skogsområden är redan sålts i rask takt och fler är på väg till skogsbolag som räknar pengar på stam. För att få avkastning måste skogen avverkas. Kalhyggen kommer bli en vanlig syn i länet efter moderaternas privatiseringsvåg. Natureservaten som gränsar till kommer att upplevas mindre och allmänna värden i Sörmland blir privata. Hur påverkas allemansrätten på sikt av detta? Redan nu har orienteringsförbundet fått problem att hitta mark i Stockholm för att genomföra stora tävlingar. Markägarna är inte lika förtjusta längre jämfört med då kommunen ägde marken.

Äldreomsorgen har sålts ut i samma takt. Stora vårdbolag har tagit över genom underbudskonkurrens. Vem tar minst betalt för att ta hand om våra gamla? Jag tror att Caremaaffären bara är toppen på ett isberg? Moderaterna har sålt skolor, förskolor, hemtjänst på samma sätt och privatiseringen för med sig girigheten som sätter allmänna kvalitetskrav på spel. Allt för avkastningens skull. Att sedan moderater tycker privat är finare än kommunalt hör till pjäsen, men varför ställer sig inte fler upp och protesterar. Kanske för att vi Socialdemokrater varit för dåliga på att ta fighten för de gemensamma värdena, mot privatisering och för allmän nytta. Jag tror det är dags att ställa en del fundamentala frågor:

-Är det verkligen bättre att vara ägd än att äga gemsamt?

-Hur får vi allmänna och fria värden att växa, som öppen natur, rätt till bostad eller likabehandling om kommunens egendomar privatiseras?

-Hur mycket ska moderaterna få sälja innan vi medborgare sätter stopp?

Annonser

3 responses to “Är det bättre att allt gemensamt är privat?

  1. Du sätter fingret på det verkligt skrämmande :Varför protesterar inte svenska folket? Förmodligen är det som pågår framför våra ögon den största omfördelningen av samhällsresurser från gemensamt ägande till privat som någonsin genomförts. Snart finns inget kvar i vår gemensamma ägo. Och omvandlingen fortgår i snabb takt från demokratisk inflytande till ingen insyn alls när verksamheter bolagiseras. En allvarlig konsekvens är att rättssäkerheten äventyras. Att privat inte är bättre än offentligt, tvärtom, har vi fått otaliga exempel på under hösten.
    Snart måste S ta ett helhetsgrepp,

  2. BRA frågor! Ställ dom, åter och åter igen. Kräv svar! Den största frågan är dock: VARFÖR ska den gemensamma välfärden och det som vi kunnat utnyttja (mark etc) vara privat?

  3. Det här har jag länge känt som en ödesfråga och förstår inte att inte fler reagerar. Bra att du gör det!! Pappa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s