Föreningslivet och kulturarbetare riskerar konkurs pga hyreshöjningar

Sedan ett EU-direktiv har de allmännyttiga fastighetsbolagen, kommunens alla fastigheter, tvingats införa vad som kallas affärsmässiga villkor i sina ekonomiska verksamheter. Det innebär att hyrorna justeras uppåt i samtliga fall där hyresnivån satts lägre bakåt i tiden för vissa syften. Vanligast har detta skett i stadens kulturella bestånd av historiskt värdefulla fastigheter. Här har konstnärer, föreningar och andra kulturella verksamheter huserat och möjliggjorts tack vare hyresreduktioner. Även stadens egna fastighetsbestånd har i vissa fall upplåtits till reducerade hyror för att möjliggöra verksamheter som inte har en kommersiell bärkraft t ex konsthallar, atteljéer eller samlingslokaler.

Problemet är att stadens samtliga fastighetsförvaltande organisationer nu justerar sina hyror uppåt samtidigt som de kommunala bidragen till kulturella verksamheterna ligger still på en i stort sett oförändrad nivå. Det ekonomiska skiftet genomförs alltså bara till hälften när hyrorna marknadsanpassas utan motsvarande  kompensation till den kulturella sektorn.

Nu är det riktigt allvarligt läge för många verksamheter. Flera scener i staden har varslat om att de kan gå under om inget görs. Nu sinar pengarna också i rask takt hos folketshus föreningar och samlingslokaler. Flera konstnärsatteljeer har redan eller kommer att läggas ned.

För att synliggöra problemet har jag idag begärt av kulturförvaltningen en snabb analys av helheten för att se vilket underskott den kulturella sektorn drabbats av och vilken kompensation som bör göras från staden för att rädda de kulturella och ideella vertksamheterna. Min uppfatting är att en omställningsfond bör upprättas hos kommunstyrelsen som garanterar att övergången från kulturanpassade hyror till marknadsanpassade kan ske utan nedläggningar av fungerande verksamheter.

Annons

Ett svar till “Föreningslivet och kulturarbetare riskerar konkurs pga hyreshöjningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s