Med socialdemokratisk bostadspolitik är ett annat Stockholm möjligt

På dagens budgetfullmäktige debatterade vi bostads- och stadsbyggnadspolitik. Här följer mitt inledningsanförande:

Vi pratar mycket om bostäder i Stockholm. Vid köksbordet i Farsta, på röd linje mot universitetet och i omklädningsrummet på gymmet. Vi pratar om omöjliga förstahandskontrakt, osäkra andrahandskontrakt och bostadsrättsköp på smärtgränsen.

Och vi i den här församlingen, vi pratar mycket bostadspolitik. Vi pratar om hur många bostäder vi behöver bygga, hur många markanvisningar vi bör genomföra eller hur många hyresrätter det behövs.

Men vad är egentligen bostadspolitik?

Bostadspolitik handlar inte bara om att bygga nya bostäder.

Bostadspolitik handlar om att bygga så att människor med olika förutsättningar har möjlighet att bosätta sig i hela staden. Detta är vad en socialdemokratisk bostadspolitik handlar om, men knappast vad den borgerliga bostadspolitiken är.

Stockholm blir en allt mer segregerad stad. Klyftorna mellan innerstad och ytterstad blir allt tydligare. En stad där stadsdelar gentrifieras och människor stigmatiseras.  Detta är varningssignaler som borde väcka oss alla, men den borgerliga bostadspolitiken, den slumrar vidare.

Den borgerliga bostadspolitiken kan sammanfattas med två saker: utförsäljningar och marknad.

I borgarnas Stockholm är allt till salu.

På bara sju år har 30 000 allmännyttiga lägenheter försvunnit.

Och marken, den säljs till högstbjudande.

Om vi tittar på resultatet av borgarnas sju år vid makten, vad ser vi då? Ja, vi bygger knappt hälften av så mycket som det skulle behöva byggas. Och antalet hyresrätter som unga kan efterfråga är färre i dag än för sju år sedan. Färre!

Det, kära vänner, det är borgerlig bostadspolitik.

Men med en socialdemokratisk bostadspolitik är ett annat Stockholm möjligt. Vi har inte råd att säga tack men nej tack till de unga och studenter som utgör den här stadens framtid.

Därför investerar vi i allmännyttan och ser till att hälften av alla bostäder som byggs är hyresrätter. Därför satsar vi på konkreta projekt som möjliggör bostäder för alla; studenttornet, hammarby backe och den nya studentlinjen. Därför planerar vi bostäder i hela Stockholm istället för att låta marknaden bestämma var den vill bygga. En socialdemokratisk bostadspolitik skapar sett Stockholm med plats för alla.

Jag vill se ett Stockholm där människor fortsätter att prata bostäder. Men samtalen ska inte handla om osäkra andrahandskontrakt, omöjliga förstahandskontrakt eller bostadsrättsköp på smärtgränsen. De ska handla om de nya spännande studentbostadsprojekten, hur kötiderna kortas eller hur utomordentligt Farsta utvecklas. Och de samtalen skapar vi bara med en socialdemokratisk bostadspolitik.

 

Annonser

6 responses to “Med socialdemokratisk bostadspolitik är ett annat Stockholm möjligt

 1. Vi behöver en stärkt samlad socialdemokratisk bostadspolitik för hela landet och en konkret samfälld plan för hela regionen!
  Ta greppet nu!

 2. Hej Tomas! Det finns en ytterligare möjlighet att angripa Alliansen och det är alla olika entreprenader som har skapat merarbete och ökade kostnader när det gäller olika typer av underhåll. En entreprenör får i uppdrag att ordna med ett vattenproblem på Sveavägen. Vägen grävs upp och skapar trafikproblem. När jobbet är klart går det en månad så ska nästa entreprenör ordna med elproblem på samma plats. Åter grävs det upp och trafikproblem uppstår. Varför skapar man inte ett samordningskansli som samordnar alla jobb. Entreprenörerna vill naturligtvis gräva upp och lägga ner varje gång eftersom det ger ”klirr i kassan”. Men som skattebetalare ser jag det som ett slöseri.

 3. Ja använd allmännyttan som plogbill , men de måste också följa EU krav om reella avkastningskrav. Faktiskt en fördel för både hyresgäster som kan få en hyresrätt utan att stå i kö i 20 år , kommunal ekonomi (som kan bygga ännu fler bostäder o infrastruktur) och den fria sektorn som skall kunna leva sitt liv .

 4. Och studentbostäderna i Plankan då? varför är ni emot dem? Javisst ja. De stackars utarmade 40-talisterna i fattiga Högalid får sin enorma gård förstörd. Ja, nu raljerade jag visst, men dagens situation är hela det politiska etablissemangets misslyckande, från höger till vänster. Det här med utförsäljningen av allmännyttan; Det är väl priserna som är problemet och inte att folk äger sina lägenheter. Hornstull, där jag bor, har ju vitaliserats enormt sedan man sålde ut och det handlar ju inte bara om ett generationsbyte, utan att det idag är omsättning på människor och att även yngre, med pengar förvisso, kan få en lägenhet här. För det var ju tidigare så att det var 20 års väntetid för att få en lägenhet i innerstaden. idag kan man ju iallafall köpa en.
  Prisbilden i Stockholms innerstad kommer antagligen att bestå om inte vänstern slutar att romantisera förorten, för vanligt folk håller uppenbarligen inte med om att förorten är så kul att bo i, eftersom man är beredd att betala nästan vad som helst för att få bo i innerstan.
  Även sossarna skyddar ju oss priviligierade innerstadsbor genom att inte bygga här, för det finns hur mycket mark som helst, även på min bakgård i Högalid och genom smarta förtätningar så får man plats med många många fler och på köpet en intressantare stadsdynamik.
  Börja med att avskaffa nationalstadsparken, som ändå ingen har någon relation till och bebygg delar av Gärdet. Hur många kan inte få plats där? och nej, Kungen äger inte Gärdet.

 5. Sossarna har ju styrt Sverige i 100 år innan, det verkar inte som att ni lyckats bättre. Och med era planerade skattehöjningar på småföretag och jobb så ligger vi alla risigt till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s