Specialbevakning – Hyresrätter

År 2003 stod något färre än 100 000 i Stocksholms stads bostadskö. Sedan dess har antalet köande blivit mer än tre gånger så många. Antalet förmedlade hyresrätter har under samma period förvisso ökat något, men långt ifrån fördubblats eller än mindre tredubblats. Det är den statistiken som gör att allt fler nu talar om behovet av fler hyresrätter i Stockholm. Hyresrätter är viktigt för Stockholm. Det är viktigt för flexibiliteten på arbetsmarknaden, för att unga ska få bli vuxna, för rörligheten på bostadsmarknaden och för att Stockholms ska vara en attraktiv plats för arbetskraft, studenter och forskare. Därför fortsätter jag att kämpa för ett blandat boende med både hyresrätter och bostadsrätter i Stockholms stad. Det innebär att jag kämpar för att få stopp på utförsäljningarna, men också för att öka byggandet av hyresrätter i Stockholms stad, både i antal och i andel av den totala nybyggnationen.

Innan valet 2010 sammaställde vi socialdemokrater en rapport som vi kallade Dåliga affärer och som redogjorde för Moderaternas utförsäljningspolitik under den gågna mandatperioden. Där framkom att ”år 2006 fanns 95 672 lägenheter i Stockholms allmännytta. 2009 hade antalet krympt till 79 238 stycken, på grund av ombildningar till bostadsrätter – en minskning av allmännyttan med 5 478 lägenheter per år. Om ombildningarna fortsätter i samma takt framöver kommer hela Stockholms allmännytta att ha sålts ut om 14 år.”

Inför valet 2010 sa Moderaterna i Stockholm att de skulle fortsätta med ombildningarna av hyresrätter, men med fokus på ytterstaden. Däremot lovade Sten Nordin (M) att få upp produktionen av hyresrätter från 40 % till 50 %. Minst hälften av alla nya bostäder skulle bli hyresrätter, skrev finansborgarråd Sten Nordin. Än så länge har dock de utvecklingen gått åt motsatt håll. Här nedan kan du hitta granskning av nybyggnation och utförsäljningar från och med valet 2010.

Granskat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s