Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är en helt ny miljöstadsdel som initierades förra gången Stockholm hade en rödgrön majoritet. Det är ett stort projekt i flera etapper men här följer ett ursplock av vad vi tyckt i de fall nämnden haft uppe Norra Djurgårdsstaden sedan jag blev vice ordförande 2011:

”Den nya gröna stadsdel som nu planeras i Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms mest spännande stadsplaneringsprojekt just nu. Den kontrast som de gamla gasklockorna kommer att utgöra mitt i de planerade moderna kvarteren i Hjorthagen kommer att skapa en unik och häftig karaktär och dessutom utgöra ett viktigt tillskott av bostäder i en stad där bostadskrisen är ett faktum.

Tusentals stockholmare saknar idag en fast bostad och vi måste bygga mycket och fort för att komma ikapp. Men bostadskrisen har flera dimensioner och på Stockholms tilltufsade bostadsmarknad råder också hyresrättsbrist. Tillskottet av bostäder som planen innebär är positivt men minst hälften av lägenheterna ska vara hyresrätter.

Rapporterna om trafikkaos i Stockholm haglar tätt. Bilköer, trängsel i tunnelbana och ökade olyckor bland cyklande och promenerande har blivit en del av stadens vardag. Staden måste arbeta för att få ordning och reda på trafikkaoset i den stad vi redan byggt, men vi måste också planera så att de nya stadsdelar vi bygger inte får samma kaosartade trafiksituation. Därför är det viktigt att redan i ett tidigt skede planera för kollaktivtrafiken i Norra Djurgårdsstaden.”

”Det är positivt att Staden väljer att använda gasklockorna istället för att riva och bygga nytt. Att använda dem för ett kulturkluster där konstformer såsom ballett och opera blandas med skola och bibliotek är ett utmärkt sätt att ta tillvara ett gammalt kulturarv samtidigt som ett nytt skapas. De idéer som tagits fram av föreningen Internationell scen i Gasverket samt de tankar om skola, kulturskola och bibliotek som ett antal av Stadens förvaltningar nu arbetar med bör genomarbetas och utvecklas så att visionen om ett kulturkluster i de gamla gasklockorna kan bli verklighet. Det innebär att Staden noggrant måste fundera kring vilka funktioner som behövs för att skapa ett levande kulturkluster som besöks av människor varje dag, och av människor i alla åldrar. Det skulle betyda mycket inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm som kulturstad.

Det är viktigt att kulturklustret vid gasverket blir hela Stockholms och alla stockholmares kulturkluster. För att så ska ske krävs att kommunikationerna till Hjorthagen blir sådana att det är enkelt att via kollektivtrafiken ta sig till och från platsen. På så vis kan Staden skapa ett kulturområde med liv och rörelse.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s