Staden i framtiden: Den öppna staden

I takt med att kommersiella intressen ges allt större utrymme i såväl markapolitik som policyberedning i planeringsprocesserna så minskar de allmänna utrymmena till förmån för kommersiella ytor. Det leder i förlängningen till en alltmer sluten miljö med mindre möjligheter för medborgare att leva ett liv fritt från kommersialism. När allt större del av det gemensamma gaturummet domineras av och ibland begränsas av entréavgifter, gallerior, öppettider och uteserveringar med serveringstillstånd blir vi blir allt mer konsumenter och allt mindre medborgare.

Mats Hellström, tidigare landshövdning i Stockholms län, skrev i artikeln ”Det offentliga rummet i kläm” i Svenska dagbladet 2011, i samband med Boultbee-affären, om hur kommersiella intressen ges allt större plats, medan icke-kommersiella uttryck inte sällan förbjuds.

”I takt med att stadsdelarnas torg och centrala samlingsplatser har privatiserats i gallerior och på annat sätt, så har kulturlivet och yttrandefriheten i det offentliga rummet börjat komma i kläm. Plats för konst och kultur förbjuds i många gallerior för att maximera den kommersiella effekten. Det kan också vara svårt för kulturlivet att få plats på torgen utanför galleriorna.”

Stadsbyggnadsprofessor Alexis Pontvik har vid flera tillfällen fört resonemang kring hur Stockholm idag misshandlar sina offentliga rum, något han kallat en människoavvisande och schablonmässig hantering av Stockholms offentliga rum. Ett exempel är omvandlingen av Kungsträdgården till en svåranvänd och dåligt underhållen skådepark. Pontvik anser att mycket av drivkraften i förvandlingen av de offentliga rummen i Stockholm kommer ur ett behov av att hantera sociala problem, inte ur en vilja att skapa värdiga mötesplatser för medborgarna.

De frågor vi ställer oss i workshopen är:

–          Vilken roll har Stockholms offentliga rum 2011 och vad beror det på?

–          Vems är det offentliga rummet? Vem är det till för?  Vem är det öppet för?

–          Hur kan Arkitektur Stockholm bidra till att Stockholms offentliga rum blir mötesplatser fulla av liv och rörelse?

När? 15 februari klockan 18:00

Var? Socialdemokraternas hus, Sveavägen 68

Ett svar till “Staden i framtiden: Den öppna staden

  1. Pingback: Imorgon är det dags – Vi dyker ner i den öppna staden | Tomas Rudin

Lämna en kommentar