Finns det chans att rädda obervatoriemuseet?

20131012-112903.jpg
Rädda museiverksamheten vid Observatoriet

Stockholms Gamla Observatorium Byggdes 1753 av Kungliga Vetenskapsakademien. Arkitekt var Carl Hårleman och föreståndare Pehr Wargentin. Forskning i astronomi, meteorologi och geografi bedrevs här. Astronomin flyttades 1931 till Saltsjöbaden och byggnaden blev geografisk institution. Den rymmer nu Observatoriemuséet.

På observatoriet har väderobservationer utförts sedan 1756 och den 250 år långa mätserien tillhör världens allra längsta obrutna observationsserier. Det välplacerade läget på observatoriekullen och få små förflyttningar gör att Stockholms långa observationsserie också är en av världens absolut bästa.

I mitten av 80-talet hade Stockholms stad för avsikt att avyttra Observatoriet men insatser gjordes för att stoppa avyttringen och Stockholms stad förklarade sig beredd att utan ersättning, överlämna Observatoriet till en huvudman som kunde garantera en godtagbar kulturellt/vetenskaplighistorisk användning. En stiftelse bildades, Stiftelsen Observatoriekullen (där en av grundarna var Vetenskapsakademin) och avtal skrevs mellan parterna som stipulerade att byggnaden ska nyttjas för vetenskapshistorisk verksamhet.

Sedan 1991 är byggnaden, som är en av upplysningstidens få bevarade institutionsbyggnader, ett museum som bl. a visar astronomiska och andra vetenskapliga instrument samt belyser Vetenskapsakademiens verksamhet och betydelse. I museirummen presenteras också klimatfrågor och meteorologi från 1756 till idag. I slutet av 1800-talet tillkom byggnadens vridbara kupol, där man än idag kan göra observationer med teleskop.

Under åren som gått har Stiftelsen Observatoriekullen bedrivit museiverksamhet men ekonomiskt har verksamheten aldrig fungerat och till slut beslöt Vetenskapsakademien att överta ansvaret för museiverksamheten inkl. personal. Efter utdragna förhandlingar med staden köpte Vetenskapsakademien byggnaden. I samband med förvärvet av huset träffades ett tomträttsavtal mellan akademien och Stockholms stad där det framgår att marken uppläts för museiverksamhet.

Vetenskapsakademin som driver museiverksamheten idag har beslutat lägga ner museet vid årsskiftet pga låga besökssiffror och ansträngd ekonomi. Istället ska annan verksamhet såsom uthyrning till småföretag ersätta museiverksamheten.

Denna typ av verksamhet är dock inte förenlig med tomträttsavtalet där staden tydligt anger att byggnaden skall användas för speciella ändamål.

För att få klarhet i om staden kan medverka till att rädda observatoriemuseet har jag lagt en skrivelse i kommunstyrelsen där jag uppmanar staden att kontakta Vetenskapsakademien för att reda ut hur de tänkt kring museiverksamheten. Jag har också begärt att stadsledningskontoret redogör för vilka åtgärder staden avser vidta för att hitta en lösning så att museiverksamheten kan fortsätta bedrivas.

2 svar till “Finns det chans att rädda obervatoriemuseet?

  1. Tack Tomas för din reflexmässiga reaktion över det som håller på att hända. Hoppas att de som är svaret på din skrivelse skyldiga tänker på att även små institutioner har sitt existensberättigande även om de inte är så lönsamma. Små företagande i all ära, men att ersätta en upplysande verksamhet i ett område där lärandet har haft sitt prägel är tråkigt. Jag tycker att man skall kunna fortsätta låta barn, ungdomar och vuxna lyfta blicken uppåt och betrakta en del av skapelsen.
    En huvudstad värd namnet får inte begå misstag såsom detta med att sända det som är en del av Sveriges vetenskapshistoria i graven

  2. Anders Gardebring

    Jag var där nyss och jag förundras över hur osynligt det är. Var är skyltningen? Varken från Sveavägen eller uppe på höjden finns någon skyltning. Vi hittade dit bara för att vi redan visste var det ligger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s