Stadens kulturstöd missar målet

För två år sedan beslutade kulturnämnden i Stockholm att införa ett nytt system för kulturstöd till fria grupper och andra inom kulturområdet. Ambitionerna var flera. En större flexibilitet skulle uppnås och fler skulle få del av stödet. Samtidigt skulle staden fortsätta att stödja ”programverksamhet som långsiktigt utvecklar konstnärlig kvalitet”. Den här formuleringen om långsiktighet var viktig för oss socialdemokrater för att vi skulle kunna stödja den nya modellen eftersom vi var oroliga för en projektifiering av kulturen i Stockholm om alla medel delades ut efter projekt eller programansökningar.
Efter två års ansökningar kommer det nu många rapporter om att stödet missar detta mål. Fria teatergrupper har förlorat mycket pengar då de inte längre får bidrag för kontinuerlig verksamhet utan tvingas ansöka om projektmedel istället. Igår fick jag t ex veta att Strindbergsteatern som staden själv instiftat inte längre får medel till hyran av lokalen eftersom det är att räkna som kontinuerlig verksamhet. De skulle istället ansöka om särskilda projektmedel, men den som vet vad Strindbergteatern är vet också att de inte har någon programatisk teater utan är en museiscen som tar emot många gästspel och tillfälliga uppträdanden. Att de skulle söka om projektmedel för varje aktivitet faller på sin egen orimlighet. Lite iögonfallande är det också att staden som själv skapat stiftelsen som driver teatern, och som fortsatt tillsätter en majoritet av styrelsen för densamma, nu tvingar sin egen verksamhet att söka projektmedel för en kontinuerlig kulturell verksamhet och därmed har staden själv hamnat i samma fälla som de fria teatergrupperna gjort.
Jag utesluter inte en total förändring av kulturstödet nu när det visar sig missa de långsiktiga målen. Till att börja med har jag begärt en snabb utvärdering av stödet, men antagligen behövs det ännu mer akuta insatser om inte viktiga kulturverksamheter ska komma att läggas ned.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s