Att bygga i trä är både hållbart, billigt och bra

20130918-214123.jpg

20130918-214133.jpg

20130918-214140.jpg
Tre exempel på nya byggnader i trä, Hökarängen, Haninge, Botkyrka

Sedan 1996 är det tillåtet att bygga höga hus i trä. Några svenska och nordiska företag har specialiserat sig på att bygga i trä. Det är ett förädlat industriellt byggande där elementen byggs på fabrik och fraktas till byggplatsen som moduler. Fördelarna är flera. Ett flerbostadshus i Hökarängen byggdes från grund till tak på fem veckor. Byggtiderna är mycket korta. Materialet trä har många fördelar ur ett miljöperspektiv. Skogen som används slukar koldioxid till skillnad från betong som istället genererar nya CO2 utsläpp. Råvaran är inhemsk och genererar jobb i olika delar av landet och bytesbalansen förbättras då råvaran förädlas i Sverige. För Sverige som skogsnation är det rena vinsten. Skogen ger jobb, industriell tillverkning ger konkurrensfördelar och byggtiderna förkortas.
Myterna är många om byggnader i trä men det är hög tid att istället se deras stora fördelar. Några av Sveriges äldsta byggnader är i trä. Slottet är byggt med trästomme t ex. Med putsad fasad tror många att det är sten men trä är den grund som de flesta historiska hus bygger på.
Brandrisken är inte heller längre något problem. Trä i förädlad form klarar alla moderna brandskyddskrav. Men framförallt ger en industriell produktion av lägenheter en ny konkurrenssituation gentemot de redan etablerade byggkonstruktionerna och de har visat sig vara mycket prisvärda. Materialet har betydelse. Tillverkningsmetoden likaså. Jag är nyfiken på vad de svenska skogsföretagen kan bjuda för konkurrensfördelar på den svenska byggmarknaden. Kanske kan vi nå ett förnyat och förädlat byggande med långsiktigt hållbara material. En ny väg för Stockholm?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s