Öppna gratis wi-fi på stadens torg och parker för demokratins

Idag lägger jag fram ett förslag i kommunstyrelsen om att öpnna gratis wi-fi, alltså trådlöst internet i stadens parker och på almänna ytor som torg och liknande. Staden äger ett bolag som heter STOAB som har dragit fram ett nät av fiberkablar för internetkommunikation i hela kommunen. Uppemot 2 miljarder av stadens skattepengar har investerats i detta nät. Att öppna upp WI-FI punkter för internet på stadens allmänna platser kan därför ses som en återbetalning till skattebetalarna som stärker demokratin.

Här är den skrivelse som kommunstyrelsen får på sitt bord idag.

 Utökad internettillgänglighet i Stockholm

Den teknologiska utvecklingen har inneburit en demokratisering av tillgången till information. Allt fler kan ta del av information på mer likvärdiga villkor. Samtidigt finns det begränsningar i hur spridd tillgången är bland Stockholms befolkning. En del har enbart tillgång till uppkoppling på fasta och begränsade platser som hemmet och skolan. Andra har snabba uppkopplingar som de bär med sig hela tiden. Ett sätt att öka tillgången för alla Stockholms invånare och besökare skulle vara att bygga ut trådlöst bredband på våra offentliga platser, som parker och torg.

Här ligger Stockholm efter många andra Europeiska städer eftersom vi inte gör den infrastruktur vi har tillgänglig för invånare och besökare. Ofta erbjuder caféer och andra kommersiella verksamheter wifi, men detta kräver att man köper något i gengäld. Öppnar man upp möjligheten för alla att ta del av uppkoppling så demokratiserar man inte bara det offentliga rummet, det skulle även vara positivt för turismverksamheten i staden och skapa mer liv och rörelse i våra parker och på våra torg.

Socialdemokraterna vill successivt öka tillgången till fritt trådlöst internet i delar av stadens offentliga miljöer. Vi föreslår därför att Stockholm stad via sitt bolag St Erik kommunikation tar initiativ till en analys kring planering och kostnad för en sådan utbyggnad när det gäller:

* Parker i Stockholmsområdet

*  Större torg

 Med anledning av ovanstående hemställer vi

Att kommunstyrelsen initierar åtgärder i enlighet med denna skrivelse

 Tomas Rudin (s)

 

Annonser

One response to “Öppna gratis wi-fi på stadens torg och parker för demokratins

  1. Enligt mitt minne Tomas Rhudin så kan vare sig en hyresvärd eller bostadsrättsförening eller ett telekomföretag eller slutligen Com Hem-hus avsluta en internetuppkoppling via bredband som fungerar och är i gång oavsett om betalnngen kommit i i tid. fotnot= begeppet Com Hem-hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s