Första rivningslovet av Slussen beviljat

Igår fattade Stadsbyggnadsnämnden beslut om att bevilja rivningslov av den cirkulära byggnaden i mitten av den ena trafiksnurran. I byggnaden har Berghs arkitektkontor sina lokaler idag.
Beslutet är märkligt då det fattas innan staden fått igenom sitt förslag till ny detaljplan i mark- och miljödomstolen. Vi föreslog att ärendet skulle bordläggas tills den juridiska processen avslutats men den moderata alliansen körde beviljade rivning.
Det märks en viss nervositet från stadens tjänstemän att den nya planen inte skulle beviljas och hastigheten i detta rivningslov tror jag kommer av ett behov att visa på oåterkallelighet. Men inget parti tror idag att den nuvarande anläggningen går att bevara, frågan gäller vad som ska byggas upp istället. Något liknande dagens Slussen inom gällande detaljplan eller en ny anläggning enligt det moderatledda alternativet.
Fördelarna med att bygga upp en ny anläggning inom gällande detaljplan är flera. Halverad byggtid, halverad kostnad och ett bättre läge för bussresenärerna från Nacka.

3 svar till “Första rivningslovet av Slussen beviljat

  1. Bernt Andersson

    Jag ser att vindflöjelmentaliteten består. Börjar med att kritisera handläggningen (bra) men forstätter med att lägga fram fördelar för totalt nybygge, trots att Stockholmarna har sagt att de vill bevara platsen….

    • Jag kanske skulle uttryckt det hela klarare. Att bygga en ny anläggning inom gällande detaljplan innebär att platsen kommer att se likadan ut till sin disposition. Ett bevarande av nuvarande konstruktion är enligt expertisen inte möjligt då underhållet är för eftersatt och betongen vittrar.

  2. Tomas, lade in denna kommentar i senaste numret av Södermalmsnytt med anledning av ditt engagemang i både slussen- och PBL-frågan. Den passar utmärkt även i denna tråd ser jag:

    ”Gärna långa överklagandeprocesser – men bara när Rudin (S) tycker så

    Tomas Rudin (S) hotar med limbo i slussenfrågan om inte Alliansen bjuder in till samtal. Samme Rudin som nu står överst på barrikaderna i kampen för att kraftigt ytterligare beskära allmänhetens möjligheter att överklaga plan- och byggärenden och som vill neutralisera riksintressen som kulturarvet, värdefulla naturmiljöer, strandskyddet och hälsoaspekter genom att upphöja även byggandet till riksintresse! Missförstå mig rätt. Vi är också för Plan B, men behöver det inte för att skapa oss ett kulturalibi. Hoppas du nu förstår, Rudin, att du gett oss ett mycket starkt argument att köra i din hals så länge PBL-debatten pågår. Gärna långa överklagandeprocesser – men bara när Rudin tycker så.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s