Staden jag älskar: Stadsvandring i funkisens Hammarbyhöjden

20130613-191636.jpg
Willy Brandt som fyller 100 år i år

Stående i Willy Brandts park i Hammarbyhöjden blir jag lätt nostalgisk. Här växte jag upp i det gröna lummiga Hammarby. Skulpturen över Willy Brandt kom hit 2007 och är en replik av en 4 meter hög motsvarighet av konstnären Reiner Fettisch i Berlin.
Vägarna i Hammarbyhöjden är uppkallade efter äventyrare och vetenskapsmän av olika slag. Husen är från 1930-talets funkis med smala låga ljusa kroppar. Stadsdelen kallades för ”den vita staden” eftersom husen är ljust putsade och syns på långt håll som en sammanhängande stad.
Tack vare en varsam förtätning och kontinuerlig kompletteringsbebyggelse har centrum överlevt. Finn Malmgrens väg är stadsgata med torget Finn Malmgrens plan som bjuder till handel mitt i byn.

Finn Malmgren var polarforskare och omkom på en expedition och det ryktas att han blev uppäten av de två italienare som överlevde expeditionen.
Här bildades den socialdemokratiska föreningen 1938 och på dess första möte hade de temat en lokal busslinjer. De första barnfamiljerna flyttade in 1936 men skolan blev inte klar förrän 1943. Så under de första åren fick barnen gå eller cykla ända till Enskede skola. Busslinjen blev socialdemokraternas första prioritet och den kunde öppnas redan 1940.

20130613-194452.jpg

20130613-192414.jpg

20130613-194815.jpg

Johan Printz väg är uppkallad efter en guvernör i Nordamerika som senare i livet kom hem till Sverige som landshövding. De friliggande smalhusen med genomgående ljusa lägenheter kantar vägen. Funktionalismen ville bort från stenstadens grova trängsel och istället skapades ytor inne och ute. Friare och ljusare. Liv och hem. Än idag är intrycken klara och distinkta. Mysfaktorn är hög när ekarna omfamnar gaturummen och de gamla affärerna har nu fyllts med restauranger och cafeer.

20130613-195703.jpg

20130613-195717.jpg

Annonser

4 responses to “Staden jag älskar: Stadsvandring i funkisens Hammarbyhöjden

 1. Det funkar (ordvits) bra på sommaren men resten av året är sådana här miljöer rätt trista och livlösa, något som folk i allmänhet verkar hålla med om med tanke på det höga trycket på lägenheter i stenstaden. Båda behövs men i dagsläget byggs alldeles för lite klassisk kvartersstad.

 2. En sensationell uppgift att två italienare deltog i Andrés expedition! Som dessutom överlevde. Historien får skrivas om.

  • Korrekt. Fick reda på att det inte ens var Andres expedition utan en färd till Nordpolen med luftskepp som misslyckades. Statyn vid Finn Malmgrens plan är dramatiskt och skildrar dödsögonblicket. Tack för din uppmärksamhet.

 3. Hej! Under den varma årstiden brukar jag cykla från Söder till hembygden Bagarmossen via Finn Malmgrens Väg som utgör huvudgatan i Hammarby-höjden. Finn Malmgrens Väg nr 21 eller nr 23 (?) bodde Willy Brandt under åren 1940-1945. Brandt flydde 1933 undan nazisterna, först till Danmark och sedan till Norge. Brandt gifte sig med en norsk kvinna och lärde sig att att tala norska.

  Om jag inte missminner så skrev Brandt artiklar i norska och sedan även i svenska tidningar (främst samhällsdebatt). När Tyskland ockuperade Norge flydde Brandt till Stockholm och bodde i Hammarbyhöjden. Dieter Strand skrev en krönika i Aftonbladet cirka 15- år sedan att Willy Brandt förmodligen var övervakad av den svenska Säkerhetspolisen.

  Brandt tvingades avgå som förbundskansler under början av 1970-talet när det framkom av Gunther Guillaume som arbetade nära Brandt på kansliet. – arbetade som informatör åt den Östtyska underrättelse och säkerhets-tjänsten, Stasi. Guillaume spelade förmodligen rollen av bror duktig på kansliet. Gjorde sig oumbärlig för sin herre. Karriären började med att kokade kaffe och delade ut flygblad i snålblåsten? Följde partiledningen linje slaviskt. En inpiskare?

  Willy Brandt ursprungliga namn var Herbert Frahm (1913-1992) till CV skall läggas till att han även var borgmästare i Västberlin och utrikesminister.

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Södermalm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s