Moderaterna realiserar allmänna egendomar

Häromdagen kunde vi läsa att en enhetschef på den kommunala hemtjänsten köpt verksamheten från kommunen förra året. Köpet och övergången sker samtidigt som hon är anställd av kommunen, dvs på arbetstid. Köpet går igenom för 1,5 miljoner kronor. Ett par månader senare gör det nya bolaget en vinst på 1,9 miljoner. En doktor i etik vid Handelshögskolan menar att hon borde betalt 20 gånger mer för verksamheten.

Det är inte första, och tyvärr nog inte sista, gången vi kan läsa om hur stadshusalliansen med Sten Nordin i spetsen slarvar bort medborgarnas gemensamma tillgångar. Sten Nordin har lovat ändring men gång på gång kan vi läsa nya exempel i tidningarna. Låt oss titta på några av de allvarligaste sedan 2006:

2007 fick en förskolechef köpa två förskolor och betala runt 600 000 kronor, enbart för inventarierna. Denna försäljning var under 2007 enbart en av många avknoppningar som gjordes i linje med stadshusalliansens policy för ökad konkurrens och valfrihet. Då sa Sten Nordin att ”Självklart ska avknoppningen ske på ett sätt som är schyst mot både skattebetalarna och andra aktörer på marknaden”. Efter ett år hade Kulturkrabaten AB genererat en vinst på drygt 3 200 000 kronor, av vilka VD:n delade ut 3 200 000 till sig själv. Sten Nordins kommentar då var: ”det är absolut så att ingen vill ha det så. Allra minst den som gillar mångfald och valfrihet i välfärden.”

I april 2008 tog cheferna för Vantörs hemtjänst över verksamheten till en kostnad av 69 000 kronor. Nio månader senare redovisade bolaget en vinst på 4 000 000 kronor. När skatteverket påpekade att staden borde fått 7 miljoner för det man sålde för 69 000 kronor så gör Nordin följande analys: ”Spontant tycker jag att det känns tveksamt att fyra år i efterhand göra en värdering, på det sätt som Skatteverket gör.” Det är alltså tveksamt att påpeka att staden kunde fått nästan 7 miljoner mer än vad man fick.

Det finns fler exempel. I Älvsjö såldes 2008 fyra förskolor för 800 000 kronor, i dag är de värderade till 20 miljoner kronor. I Hässelby såldes ett kundregister för 8 000 kronor, företaget är i dag värderat till 8 miljoner kronor. En vårdcentral, Serafen, såldes för 700 000 till de läkare som arbetade där. Kort därpå säljer läkarna vidare verksamheten. Fast den här gången inbringar försäljningen 20 miljoner. När det gjordes en riktig värdering av värdet på de förskolor och hemtjänster som såldes under 2008 till anställda för 3,4 miljoner kronor så landade värdet på 81,7 miljoner kronor.

Regeringsrätten beslutade i en dom 2010 att flera av de avknoppningar som genomförts varit olagliga. En dom som däremot inte får konsekvenser för de verksamheter som redan avknoppats, det som är bytt är bytt. Sten Nordins kommentar till Regeringsrättens dom är ganska talande: ”Sedan har man inte sagt att avknoppningarna har varit olagliga, men att de har varit olämpliga.”

Nu har det alltså hänt igen, en hemtjänst har sålts för långt under marknadspris. När Sten Nordin får frågan om den hemtjänst som såldes för 1,5 miljoner för att sedan ge miljonvinst till sin nya ägare så är svaret följande: ”Just i det har fallet ar det svårt att göra någonting, men vi får titta på om det finns något fel i värderingarna. Det måste analyseras genast.” Det är svårt att göra något, och man ska ”analysera”. Sålt är dock sålt.

När man läser det här så kan man undra om det verkligen sker i Sverige år 2013. Det påminner mer om det tidiga 1990-talets ”chockkapitalism” i Ryssland, där lönsamma verksamheter reades ut för struntsummor till olika personer med kopplingar till staten.

Det är få saker som upprör så mycket som den här typen av slarv och vårdslöshet med skattebetalarnas pengar. Vi får brev och samtal, och många Stockholmare är mycket upprörda över att man kan bli miljonär i Stockholm, bara man råkar arbeta i rätt kommunal verksamhet. Verksamheter som våra skattepengar har byggt upp under lång tid säljs för underpriser. Summor som bygger på att man räknar värdet på inventarierna, bokhyllor, stolar och annat. Att samma företag en kort tid senare genererar stora värden till de nya ägarna verkar aldrig tagits med i ekvationen.

Vad har hänt med de politiker som sålt alla verksamheter? Ingenting, är det korta svaret. De jobbar på som vanligt. När frågor ställts om varför man har gjort detta så blir det än mer surrealistiskt. Särskilt när det ställs mot hur Sten Nordin uttryckte sig 2010. Då menade han att ”ska man sälja, ska man förstås ha bra betalt. Det här är skattebetalarnas egendom.” Det citatet ställt bredvid exemplen i den här artikeln säger mycket. Moderaterna lovar mycket, men levererar lite. I de här fallen väldigt lite av intäkt till staden som kunde använts för att satsa på till exempel kvaliteten i våra skolor och vår äldreomsorg. Vi säger inte att det är ett typsikt borgerligt beteende att gång på gång göra dåliga affärer, vi konstaterar bara att Moderaterna i Stockholm gång på gång har gjort just det – och det utan att någon velat ta ansvar för dessa beslut.

Karin Wanngård
Roger Mogert
Tomas Rudin
Alla oppositionsborgarråd (s), Stockholm

Annonser

One response to “Moderaterna realiserar allmänna egendomar

  1. Mitt stöd har du Tomas både som stödperson och kontaktperon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s