Här är ett förslag: Bygg en vertikal park i city och gör det grå lite grönare

20130513-202449.jpg
Madrids vertikala park utanför kulturhuset

20130513-202532.jpg
Tekniken gör en vägg grön med perenner som tål vinter och skugga

Det är stora förändringar på gång i city. Men än så länge mest på insidan av husen. Det sk Swedbankhuset (gallerian) ska byggas om invändigt och ovanpå. SEB-bankshuset som markerar gaveln på Sergels torg ska också byggas om, mest invändigt. Och just nu byggs hela däcket ovanpå Sergels torg om, men kommer efter ombyggnad se likadant ut som innan.
Jag efterlyser lite mer förnyelse av city. Tidigare har jag föreslagit att Brunkebergstorg kunde utvecklas och bli en spännande plats för mat och uteliv. Se mitt tidigare inlägg i tidningen Metro om Brunkebergs torg här.
Ett annat förslag som skulle försköna city vore att anlägga en vertikal park på någon av gavlarna i området. En vertikal park är precis vad det låter som, en park på höjden utmed en vägg. Tekniken har utvecklats i södra europa och finns nu i flera städer. I Paris är det som inslag i väggar vi ser dem t ex på Cartiers huvudkontor (se nedan) eller på väggarna till det vackra Afrikanska museet alldeles intill Eifeltornet.
Mitt förslag är mest inspirerat från den stora vertikala trädgård som återrfinns utanför kulturhuset i Madrid (se ovan). Platsen har blivit en varm, mjuk plats mitt i hetsen runt Madrids city och är idag ett vallfärdsmål i sig i staden.
När jag står i city och ser mig omkring är upplevelsen häftig för Sergels torg sjuder av liv. Trafiken som svingar sig runt glasobelisken och som ändå lämnar detta jättelika torg ifred. Volymen mellan huskropparna är ju en upplevelse i sig. Ingen offentlig plats är så total och storslagen i stenstaden och det är också här som folksjälen i Stockholm har sitt centrum. Det är hit som fansen samlas när vi vinner VM i Hockey. Det är också hit som folk söker sig för att ge uttryck för åsikter. Hungerstrejkande blandas med kulturframträdanden. Platsen fungerar verkligen.
Men inom ett område fungerar inte city som det var tänkt. Det gröna saknas. Ursprungligen var takterasserna mellan Hötorgshusen öppna för allmänheten och där skulle flanörer möta grönska och lungn. En gång var det också en terass utmed SEB-huset. Men steg för steg stängdes terasserna och idag är stämningen och intrycken runt plasterna grå.
Jag tror att en vertikal park skulle lyfta blicken från betongen upp mot terasserna. De kan också öppnas och förgrönskas men också befolkas med restauranger och caféer. Om förbindelser kunde öppnas mellan husens terasser skulle city både få en park en ny våning för förströelse och paus i den annars uppskruvade volymen och pulsen.
Jag har idag lämnat in en motion (ett förslag) till kommunfullmäktige där jag föreslår att staden undersöker möjligheten att anlägga en vertikal park på någon av gavlarna i city. Vi får se vad den styrande majoriteten tycker om det, men visst vore det ett lyft för vårt öppna city.

20130513-210255.jpg
Cartiers huvudkontor, Paris

20130513-210355.jpg
Cartiers huvudkontor, Paris

Annonser

2 responses to “Här är ett förslag: Bygg en vertikal park i city och gör det grå lite grönare

  1. Bernt Andersson

    Chicago har nyligen beslutat att anlägga 800 parker samt renovera 400 befintliga, för att, ”skapa rekreatrionsmöjligheter för fler samt förbättra miljön och livskvaliteten” (citat från releasen från borgmästare Rahm Emanuel och guvernör Pat Quinn). Stockholm tar bort parker och anlägger hus på markerna. Värden som livskvalitet och förbättring av miljön är tydligen nåt som är fula ord i Stadshuset……..

  2. Hörde att Johan Helmich Romans Park skulle ”flyttas”. Blir det upp på en vägg så, eller? Pågår det en uppluckring av språket uppe i stadshuset? Är det t.ex. detta som avses med ”Gröna Promenadstaden”? Att man ska promenerar runt och tittar på klätterväxter?
    Ursäkta, men jag börjar känna mig lite förvirrad här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s