Låt glasklockeområdet bli spektakulärt – Låt huset vara högt!

Idag har vi stadsbyggnadsnämnd i Stockholm. Ett av de ärenden vi har uppe gäller Norra Djurgårdsstaden, och det område där gasklockorna idag står. Sedan länge har det funnits en plan på att bredvid glasklockorna, på den plats där en av dem idag står, bygga ett modernt, högt och spektakulärt bostadshus. 170 meter högt och fantastiskt vackert skulle det bli. Det blir dessutom en oerhört häftig brytning med det gamla glasklockeområdet.

När ärendet kommer upp i nämnden idag är förslaget att huset ska sänkas. 30 meter lägre ska det bli. Det är otroligt sorgligt. Inte bara för att det blir färre bostäder utan för att Stockholm riskerar att missa chansen till en otroligt häftig byggnad. Jag och socialdemokraterna kommer att föreslå att huset ska fortsätta vara 170 meter högt. Jag hoppas att Regin Kevius och Moderaterna går med oss. Låt oss gemensamt våga hålla fast vid den här planen och ge stockholmarna det häftiga hus vi från början lovat.

Annonser

11 responses to “Låt glasklockeområdet bli spektakulärt – Låt huset vara högt!

 1. Patric Nilsson

  Mycket bra initiativ. Men ni måste också förkasta den förenkling av arkitekturen som gjorts sedan originalförslaget. Det är just oregelbundenheten i designen som gör byggnaden arkitektoniskt intressant.

 2. Stockholm var ansedd som en av världens vackraste städer. Sen kom WTF-building (äv. Waterfront Building) och en en del andra misstag nere i City (plastifieringen av Kungsan t.ex.). Nu vill ni politiker, påhejade av en fanatisk grupp som kallar sig YIMBYs, resa dessa, i mitt och många andras tycke, patetiska utspridda ”pinnar” på olika håll runt staden. Du, Tomas, tror att det blir vackert säger du. Jag tror att du tror fel. Jag kan bara hoppas att vi inte behöver få se det bevisat också. Hus som ensamma sticker upp tio gånger högre än allt annat ser ju inte bara patetiska och självhävdande ut, de syns dessutom överalltifrån. Som ett skräp i ögat ungefär, som blåser in och sätter sig där, redan då man kommer in över Liljeholmsbron, Londonviadukten, Västerbron, Djurgårdsbrunn…
  Tänk på det.

 3. Bernt Andersson

  Får du fortsätta kommer Stockholm att bi en totalt oigenkännlig stad främmande för dess innevånare. Är det inte dags att ta en karriärfunderare Hr Rudin?

  • Stockholm har alltid utvecklats och kommer att fortsätta göra så även mot alla bakåtsträvarens önskan. 70% av Stockholmarna vill bygga skyskrapor i innerstan enligt en undersökning av United Minds. Majoriteten är för en fortsatt utveckling av Stockholm till en storstad.

 4. Otroligt Tomas.
  Hade inte trott detta om dig. Jag tror att du är en godhjärtad människa men också naiv. Om allt det som du drömmer om byggs så kommer du att bli odödlig men minnet av dig kommer inte att vara positivt. Det är synd!

 5. Det är trevligt om det får bli riktigt högt. Håller själv ofta till på universitetet. Man får lätt intrycket att det inte finns något bortom stora skuggan. Följaktligen är det få som vistas där. Med ett nytt synligt hus markeras att det finns en fortsättning på staden. Det kan bli ett lyft inte bara för Hjorthagen utan även för en stor del av nationalstadsparken.

  Sedan förstår jag inte varför Stockholmsfyren (som ska ligga en liten bit bort) planeras bli tre meter lägre än Turning Torso. Är detta någon magisk höjd som inte får överskridas? Räknar man med plushjder blir ”fyren” ungefär lika hög som Glasklockehuset. Då får man lätt intrycket att området hyvlats ned med en vinkelslip. Släpp istället höjden fri. Ett förslag är att ge byggrätt endast under förutsättning om huset är minst 250 meter högt.

 6. Gör oss en tjänst, Tomas: kandidera till riksdagen i stället och låt Stockholm vara i fred. Det här är ju bara alltför bedrövligt korkat! Kanske en avsiktlig provokation mot alla riktiga stockholmare?

 7. Michael Berglöf

  Opportunist!

 8. Tyvärr var det byggherren som valde att göra byggnaden mindre… Fast då kommer ni väl inte att sätta er på tvären ang. Stockholmsfyren hoppas jag?

 9. Varför förstöra en byggnad i världsklass som Stockholm äntligen skulle få. Känns riktigt trist och tråkigt..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s