Jag är stolt men inte nöjd: Stockholm förärar Tage Erlander en plats med en offentlig toalett

20130504-101429.jpg
Tage Erlanders plats vid parkeringsplatsen utanför riksdagshuset

Det tog 20 år att få fram en plats för att hedra stockholmaren och statsministern Tage Erlander med en plats. Först diskuterades platsen framför Rosenbad, men det motsatte sig moderaterna. Namnberedningen återkom gång på gång med samma förslag eftersom de ansåg det som den mest logiska platsen. Och ingenting hände.
För några år sedan skrev jag en motion till kommunfullmäktige där jag begärde ett omtag i frågan och att en plats skulle tas fram för att hedra den mest uthålliga statsminister Sverige har haft (23 år). Kommunfullmäktige beslutade att döpa platsen framför Riksdagshuset mellan strömmen och Slottet till Tage Erlanders plats men i beslutet ingick att en konstnärlig utsmyckning av platsen skulle göras.
Nu är skyltarna äntligen uppe, men den konstnärliga utsmyckningen lyser med sin frånvaro. Det enda som markerar platsens läge är en offentlig toalett som visserligen fyller sin funktion, men som knappast kan sägas vara en förskönande utsmyckning på platsen.

Det är uppenbart för alla som besöker Platsen måste utformas på ett bättre sätt i enlighet med kommunfullmäktiges beslut. Det finns konstnärer som hört av sig till staden som är beredda att hjälpa till, men de har hittills inte fått någon respons. Det är angeläget att staden redovisar en tidsplan och en budget för när en konstnärlig utsmyckning av platsen kan bli av och vilken process som kan leda dit.
Mitt förslag är att staden uppdrar till kulturförvaltningens ”Stockholm konst” att arbeta fram ett förslag till hur platsen kan ges den inramning som kommunfullmäktige beslutat och som är värdig Tage Erlanders insats för Sverige.

Jag lämnar nu in en sk interpellation till kommunfullmäktige där jag vill veta hur den styrande majoriteten tänker driva kommunfullmäktiges beslut om en konstnärlig utsmyckning av Tage Erlanders plats vidare.

Min fråga till ansvarigt borgarråd är när och hur en offentlig utsmyckning av Tage Erlanders plats kommer att genomföras?

20130504-104504.jpg
Här ligger Tage Elanders plats

Här är min motion om en plats till Tage Erlander som behandlades av kommunfullmäktige 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s