Del 2: svar till Sten Nordin om: Vad är de bakomliggande orsakerna till det svaga bostadsbyggandet

I SvD den 25 april svarar Moderaterna Sten Nordin och Oskar Öholm på min debattartikel om att öka byggtakten i Stockholm. Här är mitt svar som också publiceras i Svd Brännpunkt.
Deras svar oroar mig, och det borde oroa alla som värnar om Stockholms framtida tillväxt. Nordin och Öholm avfärdar våra förslag om nybyggnadslån, investeringsstimulanser och krav på att markanvisningar ska leda till bostäder.

Istället skriver Nordin och Öholm att Moderaternas bostadspolitik levererar och att: ”I Stockholm strävar vi efter att bygga på ett vis som speglar Stockholmarnas efterfrågan.” Det är ett märkligt påstående. Låt mig exemplifiera:

– Moderaterna lovade inför valet 2010 att de skulle bygga 56 000 nya bostäder i Stockholms län fram till 2014. Nu verkar det som att facit kommer landa någonstans runt 36 000. Är det att leverera Stockholmarnas efterfrågan? Att lova en sak, och leverera något helt annat?

– Sedan Sten Nordin blev finansborgarråd i Stockholm 2008 har mindre än 200 nya studentbostäder färdigställts. Tror Nordin och Öholm att Stockholms studenter, som idag ofta flyttar runt i djungeln av andra- och tredjehandskontrakt, tycker att detta är att leverera? Stockholm tappar studenter och forskare eftersom de inte har någonstans att bo. Ett moderat leverans av kompetenstapp kanske ligger närmare verkligheten.

– Det krävs idag över 7 år i Stockholms bostadskö för att få en bostad i Stockholm. Är det konsekvensen av en bostadspolitik som matchar efterfrågan, eller är det ett tecken på en hyresrättsmarknad i stor obalans?

Det krävs ett enormt tunnelseende för att inte oroas av bostadspolitiken i Stockholm idag. Av de markanvisningar som Nordin och Öholm räknar upp vet vi att mycket få blir riktiga bostäder. 2012 påbörjades under 3 200 bostäder i Stockholm. Det innebär att bostadsbyggandet inte ens nådde det mål Moderaterna satt upp för nybyggnation.

Det sker i ett Stockholm där Stockholms handelskammare menar att regionen nu saknar över 100 000 bostäder. Vi som är Stockholmspolitiker, oavsett politisk färg, måste ta problemen på allvar och presentera lösningar. Visst är det lovvärt om vi kan korta planprocesser och byråkrati, men det kommer inte att räcka. Moderaternas ideologiska låsningar i bostadspolitiken riskerar att på sikt inte bara drabba Stockholms bostadslösa utan också våra jobb och vår tillväxt. Det borde oroa oss alla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s