Vad är de bakomliggande orsakerna till att det byggs för lite bostäder?

Idag skriver jag på SvD Brännpunkt om de bakomliggande orsakerna till att det byggs för lite bostäder. I debatten fokuserar gärna moderaterna på byråkrati och onödiga regler som byggbromsar, men det är inte där den egentliga orsaken ska sökas till det svaga byggandet. Sedan moderaterna tog över i Stockholms stadshus har bara var femte markanvisad byggrätt utnyttjats och byggtakten är fortsatt för låg. Med andra ord finns det färdiga byggplaner som inte utnyttjas.
Bostadsmarknaden fungerar inte väl. Ett tydligt tecken på det är att priset på bostäder helt är frånkopplat den övriga pris- och löneutvecklingen i samhället. Orsaken till detta ska främst sökas i den växande kreditmarknaden, där priset på lånade pengar sjunkit till rekordlåga nivåer. Mycket talar för att ingen regering eller riksbank kommer försöka ändra på detta eftersom samhällsekonomin numera vilar tungt på bankernas skuldsidor och ingen vill utlösa en fastighetskris. Frågan är då hur vi med bostadspolitiska medel kan skapa en bättre fungerande bostadsmarknad som gör det möjligt för alla att bo till en rimlig kostnad. Jag har inte alla svar, men jag är övertygad om att vi måste börja använda samhällets alla verktyg för att bygga mer, bättre och till rimliga priser. Jag vill utöka allmännyttans möjligheter att bygga nya bostäder. Jag vill också att vi använder tomträtter, uthyrd kommunal mark, som en del av en ny markpolitik för att få ned priset på mark vid nybyggnation. Men vi behöver också uppfinna en del nya verktyg. T ex skulle kommunen kunna låna på sin egen mark för att finansiera nytt bostadsbyggande till rimliga priser. Läs mer på SvD Brännpunkt.

Annonser

2 responses to “Vad är de bakomliggande orsakerna till att det byggs för lite bostäder?

  1. Bra! Det är inte alls nödvändigt att kommunalpolitikerna säljer byggmark för de högsta möjliga markpriserna. Samtidigt som de gnäller över att det inte byggs hyresbostäder vars hyror ingen ”vanlig” inkomsttagare har råd med. Det måste gå att använda tomträtt och markuthyrning som man gjorde förr med stor framgång.

  2. Bra skrivet! Vh Terje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s