Jens Assurs Afrika på Liljevalchs, ett måste

20130413-114027.jpg
Jens Assur och kulturgruppen (s) på Liljevalchs

Jens Assur, en av Sveriges mest kända fotografer öppnar idag en konstutställning på Liljevalchs i Stockholm. Det är en omtumlande utställning. Alla salar är fyllda med starka bilder från det moderna Afrika. Jens Assur utmanar publikens förväntningar och skildrar här ett snabbt växande Afrika, med allt från bönder till modern mobiltelefoni. Kinesiska investeringar skjuter på utvecklingen och bland bilderna anar jag en stilla fråga, är det en ny kolonialmakt vi ser. Men utställningen är inte klandrande utan tvärtom en optimistisk skildring av ett växande Afrika bort från fattigdom till något nytt i snabb takt. Men vad blir det nya när västerländskt välstånd blandas i Afrikas nya ekonomi.
Dessvärre ser vi här bilder på allt det vansinne vi själva upplever, som slöseri med resurser och överkonsumtion, men i ny skepnad. Städer med galopperande bilism, där inte en bil är äldre än två år. Eller ”Garbage-city” en hel stad där befolkningen lever på att återanvända överflödets sopor. Gigantiska förråd för lagring av konsumenters överflöd eller gated communities som växer upp mitt i åkerlandskapen med murar och lås som skiljer och separerar rik från fattig.

Bilderna är bedövande vackra. Fotografierna är samtliga i ett gigantiskt format, det största som går att skapa idag i ett fotografi. Hängningen gör att du som åskådar upplever att du är på plats i ett 1/1 format. Nästan som att kunna känna på den röda jorden och de levande. Det enda som fattas är dofterna av det omtumlande Afrika. Se den här utställningen, den betyder mycket just nu, därför att Afrika förändras precis just nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s