Slopa studieavgifterna för utomeuropeiska studenter

20130406-085418.jpg
Utbildningsdebatt vid S-kongressen i Göteborg

Antalet utländska studenter som söker en utbildning i Sverige har minskat med 79% sedan den borgerliga regeringen införde avgifter för dessa studenter. Det är allvarligt för det gör att Svenska universitet inte kommer att kunna hävda sig i jämförelse med likvärdiga universitet i engelsktalande länder. Avgifterna är nu så höga att det inte är realistiskt att fler skulle välja något av de svenska universiteten före ett prestigefullt engelsktalande universitet någon annan stans i världen.

Det är också så att Sverige har behov av utländska kontakter. Sverige är ett litet exportberoende land och då är de utländska studenterna en utmärkt kontaktyta av livslånga relationer med omvärlden.
Färre utbytesstudenter sänker även den generella nivån för svenska studenter eftersom minskningen leder till ett krympande kursutbud.
I förlängningen kommer den hör utvecklingen leda till minskad konkurrenskraft och för företagen i Stockholm är det förödande om deras tillgång till kompetens och utländska kontakter minskar.

Vår delegation från Stockholms socialdemokrater har tillsammans med studentförbundet drivit på för att avskaffa avgifterna för utomeuropeiska studenter. Inför debatten som förs idag har partistyrelsen ändrat sig och skrivit in i ”Framtidskontraktet” att avgifterna ska tas bort för en viss mängd platser redan under nästa mandatperiod. Det känns bra och vi är nöjda så långt. Det kan bli början på en utveckling av Sveriges universitet till att bli riktigt konkurrenskraftiga bland engelsktalande länder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s