Bild

Bostadsfrågan är också en jobbfråga. Bostadsbyggande ger fler jobb.

20130405-094041.jpg
Partikongressen behandlar framtidskontraktets avsnitt fler jobb är grunden för allt.

Så går partikongressen in på sin tredje arbetsdag. Vi öppnar idag med debatt om jobbfrågan. Skrivningar i det sk Framtidskontraktet är uppe till behandling. Redan under gårdagen slog Stefan Löfven fast ett nytt mål för socialdemokraternas politik mot arbetslösheten. Att Sverige innan nästa mandatperiods utång ska ha den lägsta arbetslösheten inom EU-området. Idag handlar därför diskussionen helt naturligt om hur vi ska nå målet.

Inom mitt stora intresseområde ”bostadspolitiken” är det klart att jobb kan skapas om bostadsbyggandet kunde öka. Det klassiska exemplet med Persons gardinfabrik som får jobb när bostäder byggs gäller än idag. Men även andra branscher drar nytta av ett högt bostadsbyggande. i Stockholm är det en nödvändighet att det finns bostäder för den arbetskraft som flyttar till Stockholm för att jobba. Men idag är det istället stor bostadsbrist och byggandet är för lågt.

Därför ser jag bostadsfrågan också som en jobbfråga och vi har från Stockholms sida arbetar för att få in skrivningar i Socialdemokraternas framtidskontrakt om bostadspolitiken. Och vi har nått resultat.
En ny skrivning har förts in på vårt förslag som lyder: ”Fler bostäder är centralt i en socialdemokratisk jobbpolitik. För att klara jobben och öka bostadsbyggandet krävs en aktiv bostadspolitik, ett tydligt nationellt mål för bostadsbyggandet samt åtgärder för att minska byggkostnaderna och öka investeringarna i bostadssektorn. Även ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden behöver underlättas. Bostadsbristen 40 riskerar framtidens tillväxt, minskar rörligheten och försvårar matchningen på arbetsmarknaden.”
Det känns bra att vi nu kan föra fram också bostadspolitiken i nästa val som en jobbfråga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s