Här är ett förslag: Öppna Klara gårdar och bygg Klarapassagen, ett öppet vardagsrum mitt i city

Mitt i city vilar en liten pärla från en svunnen tid som kan vara grunden för en helt ny utveckling av city. Det är i kvarteret mellan Gamla Brogatan, Korgmakargränd och Bryggargatan som fastigheterna, ägda av Familjebostäder, omgärdar ett antal slutna innergårdar som idag endast nås via portkoder eller med nycklar. Gårdarna är bevarade sedan Klarakvarteren revs och är små idyller med parker och prång som vindlar sig igenom den gamla klassiska arkitekturen i området. Här ligger också Korgmakargränd som överbyggts en gång i tiden och som idag är en undanskymd och märklig plats mitt i city.

Denna plats ligger mitt i city och skulle med relativt enkla insatser kunna öppnas upp för restauranger, butiker och upplevelser, vilket skulle ge citys norra Klarakvarter det folkliv som det så länge saknat.

Jag föreslår i en motion att staden definierar området som ett utvecklingsområde i syfte att öppna upp kvarteren kring ”Klara gårdar”, för besökare och entreprenörer. En modern passage ”Klarapassagen” skapas av Korgmakargränd mellan gamla Brogatan och Bryggargatan.

Från Klarapassagen vandrar besökaren fritt mellan kvarteren via de portar som idag hålls låsta. Genom att öppna de bakomliggande gårdarna och förbinda dem med omkringliggande gator Bryggargatan och gamla brogatan skapas ett lugnt smultronställe mitt i city, där restauranger, lekplatser, ateljéer, pubar, caféer och andra upplevelser kan rymmas som skapar ett innerstadsrum för alla Stockholmare.

Liknande platser har blivit mycket populära i andra delar av världen. Som förebilder kan nämnas Hackescher Höfe och Hackeschen Markt i Berlin eller Carnaby street i London. Även Köpenhamn har skapat innerstadsrum av flera bakgårdar som öppnats upp för allmänheten.

Ett utvecklingsprojekt bör initieras av staden där de omkringliggande fastigheterna bjuds in till samtal för att utveckla området. Kvarteren runt omkring har trots dess centrala läge relativt sett låg omsättning och kundflöden. Däremot skulle Drottninggatans puls kunna avlänkas till Klara gårdar och fläta samman de idag mörka otillgängliga kvarteren med folklivet i city.

Idag är Kv Lammet som ägs av Familjebostäder den fastighet som har högsta möjliga skyddsklassning vilket även gäller de fantastiska gårdarna. Mot markplan har lägenheterna inrymts som kontor eller enklare arbetsplatser. Med enkla medel skulle gårdarna istället kunna visas upp för allmänheten och inredas varsamt med serveringar eller aktiviteter med högt upplevelsevärde. ”Klarapassagens” sträckning däremot, genom Korgmakarggränd och längs Bryggargatan, går genom ett område som tål en omfattande förändring. Husen här är lågt klassade och har idag kala och mörka fasader mot gatorna.

Klara gårdar och Klarapassagen ska vara öppna dygnet runt och ge besökaren en känsla av samhörighet. Det är vår stad, vårt city och t o m den lugnaste av platser kan finnas mitt i stadens puls, stök och glam.

Jag har nu i enmotion föreslagit att staden utser området mellan Gamla Brogatan, Korgmakargränd och Bryggargatan till utvecklingsområde i syfte att skapa ett öppet upplevelseområde här kallat Klara gårdar och Klarapassagen med restauranger, intressanta besöksplatser, caféer och udda butiker. Socialdemokraterna arbetar för att det kan bli verklighet.

SVT uppmärksammade förslaget i ett inslag i ABC som du kan se här.

Annonser

50 responses to “Här är ett förslag: Öppna Klara gårdar och bygg Klarapassagen, ett öppet vardagsrum mitt i city

 1. Malin Tärnström

  Varifrån kommer idén förutom inspirationen från Tyskland och Danmark? Från företagare i kvarteren?

 2. Vilka verksamheter är det på innergårdarna, bostäder eller arbetsplatser? Kan tänka mig att om det är bostäder kommer de boende knappast uppskatta liv och rörelse så tätt inpå deras hem

  • Hej
   Det är uteslutande kontor och arbetsplatser i bottenvåningen. På en av de sex gårdarna är det en förskola. Jag var där sent en kväll och det lyser endast i ett fåtal fönster och är knappt några gardiner i fönstren. Några lägenheter syns en bit upp i husen, men mestadels är det lysrör i taken.
   Hur som helst tror jag inte att en publik verksamhet och öppenhet behöver vara störande. Caf’e Vetekatten har t ex sin uteservering på en liknande gård mittemot i ett bostadshus.
   / Tomas

 3. Det finns en fantastisk innegrd p sder med en restaurang belgen p Hornsgatan (gamla Bysis) och heter Hktet.

  Fastighets garen r Stadsholmen och dom har inga problem med ppet tiderna. Problemet r att Sthlms stad har en policy att grden mste vara utrymd 22.00. Om vi kunde ltta p de tiderna s skulle vi kunna bli en levande stad, precis som du skriver.

  Med vnlig hlsning

  Pelle Berg Sarrasso AB ____________________________________ Repslagargatan 17 B,118 46 Stockholm

  Tel 08-643 02 01 http://www.sarrasso.se

  [cid:751175AE-3049-471C-B424-D9F87C802CF0]

  11 feb 2013 kl. 19:44 skrev Tomas Rudin <comment-reply@wordpress.com>:

 4. En som bor OCH arbetar på gården

  Hej Tomas, Vilken fin tanke att förvandla denna gård till en Skansen-attraktion med krog/cafécentrum där besökarna kan få njuta av ”flydda tider” en nyromantisk miljö. Synd bara, att du har underbyggt ditt förslag så rysligt illa. Fastigheten är långt ifrån så tom och övergiven som du ger sken av.

  Du har inte frågat efter företagarnas åsikter, vars lokalkontrakt staden måste köpa ut för dyra pengar att få in dina verksamheter och därefter måste lokalerna byggas om ganska kraftigt (vilket bara det omöjliggör hela idén eftersom husen är hårt skyddade) och en del av lokalhyrorna måste sedan subventioneras för all framtid eftersom de konstnärliga verksamheterna som du skissat in här inte kan bära hyrorna själva.

  Jag blir mycket förskräckt när du tror att det inte bor så många här. Här finns över 60 lägenheter (exakta antalet hyresgäster vet jag inte men det är långt över 100, i alla åldrar, lägg sedan till alla som arbetar här – minst lika många)! Gården är en gemensamhets- och funktionsyta för hyresgäster och företagare! Är du verkligen beredd att sänka hyrorna (?) när du beslagtar dessa ytor och hyresgästerna måste trängas med hundratals turister och besökare, på väg till den centrala tvättstugan med stora tvättsäckar (de flesta gångvägar här är bara ett par meter breda)?

  Betalar du dessutom kostnaden för treglasfönster i alla fastigheter för att lindra det olidliga stöket (ljudbilden på den här gården är inte rolig där varje litet ljud studsar mellan trånga väggar och allt förstärks in i husen). Var ska dagisbarnen leka när du tagit deras lekplats som ligger på den enda större ytan på hela gården? Hur hanterar du matos från dina restauranger och kaféer? Rökning?

  Du föreslår öppet dygnet runt? Hur ska den som bor här kunna sova? Våga gå till tvättstugan efter mörkrets inbrott om vintern? Vem betalar för all skadegörelse som sker i de mörka trånga prången när det står öppet och tomt om natten och bara prostituerade, torskar och narkomaner är i stan, och företagarna har stängt och gått hem? Har du budgeterat för väktare och andra säkerhetslösningar?

  Du har inte ens kollat med Familjebostäder om de är villiga att åta sig högre kostnader och mer jobb för att öppethålla gården som en allmän plats dygnet runt?
  Som sagt, en romantisk idé, men inte genomförbar i praktiken. Det finns fler skäl och argument än de jag tagit upp här.

  Därmed INTE sagt att man inte på något vis kan öppna och ta emot besökare att njuta av gården. Vad sägs om tillfälliga konstutställningar? Julmarknad? Regelbundna guidade visningar kring gården precis som Stadsmuseet har i andra äldre skyddade miljöer som expemelvis stuckatörens hus? Visst skulle det vara fint att få välkomna gäster här hos oss, men med förnuft och på särskilda tider så att hyresgäster och arbetande inte störs så illa av verksamheten. Vad sägs?

  Det finns många fina lugna dygnet runt-öppna lungor i city, precis som du efterlyser. Oftast till och med med restauranger, fik och uteserveringar. Vad sägs om spatiösa Norra Latin, fantastiska Centralbadets gård, och varför inte förbättra miljön vid Klara kyrka så att den blir mer attraktiv? Där finns betydligt större ytor, en oerhört mycket bättre ljudbild och inte lika många bostadslägenheter i direkt anslutning.

  Jag tycker att det är kul och positivt att du är fantasifull och initiativrik när det gäller vår stad, men försök att tänka lite grann på förutsättningar och konsekvenser innan du lägger förslag.

  • Jag är inte förvånad över din reaktion som boende i kvarteret. Alla de invändningar du reser går emellertid att lösa. Jag vidhåller att många lägenheter är tomma eller används som kontor idag vilket märks på kvällarna när ljusen släcks. I bottenvåningen är det dessutom endast kontor och företag idag. Jag vill öppna upp gårdar som är stängda och särskilt miljöer som har så höga kvalitéer som denna.

   • En som bor OCH arbetar på gården

    Tomas, varför pratar du inte med Familjebostäder och börjar med att kolla fakta och hur de skulle ställa sig till idén? Prata med företagarna och de anställda? De boende, framför allt? Det är ju de som drabbas värst, i synnerhet av att göra gården till allmän plats öppen dygnet runt. Stadsmuseet?

    Det finns inga kontor/butiker högre upp än bottenvåningen i husen – allt är hyreslägenheter, med undantag för husen i mitten av fastigheten där det enbart är kontor samt Unionens nya hus som vetter mot en liten del av gården. Självklart står här inga tomma lägenheter! Vad tror du? Att man får behålla sin lägenhet om man inte bor där? I allmännyttan? Sällan!

    Visst går flera (men långt ifrån alla) av invändningarna att lösa, men till vilket pris? Är det så här vårdslöst du vill spendera våra skattepengar om ni vinner valet? Är det så här du respekterar medborgarna och dina väljare?

    Miljö med så hög kvalitet? Får man fråga om du varit på någon innergård i innerstan förut? Det är ungefär så här det ser ut på många håll. Vill du ha hög kvalitet på Stockholmsmiljön? Kanske du skulle försöka verka för att Stockholm byggs enligt en annorlunda estetisk linje än du gör för närvarande? Det är knappast trovärdigt att först rösta ja till stora sovjet-klossar i city, dessutom förespråka skyskrapor och sedan råka ramla in på en sekelskiftesgård och genast annektera den för att den är så söt och mysig.

    Som sagt, kul att du är kreativ och har en massa pengar på fickan, men man måste ta hänsyn till verkligheten ibland… ;D

   • Malin Tärnström

    Då har du svarat på min fråga, för City i samverkan är ju bl.a. företagarna som vill få ner köpare från Drottninggatan.

   • Malin Tärnström

    Min förra kommentar tillhör självklart den första tråden.

   • En familj med två barn

    Hej Tomas,

    I vår trappuppgång finns åtta lägenheter, alla bebodda. Här bor 12 vuxna och sex barn. Om du vill börja räkna oss. 🙂

    /Två engagerade föräldrar

    Ps: Vi har inga gardiner, sorry. Ds

 5. En som bor OCH arbetar på gården

  Ville bara ”upplysa” (heheh) dig (och alla andra som läser det här) om att just nu ikväll lyser det i 80% av lägenheterna runt omkring i vårt kvarter, och några boende är väl ute på stan och roar sig med vänner, kan man tänka sig (det är väl tillåtet?). Så, nej, det är de facto inte tomt här på vår gård.

 6. Jag sällar mig till skaran av boende i kvarteret. Önskar INTE att innergården öppnas upp för allmänheten, ej heller att det skulle skapas kaféer, restauranger och butiker där. Har vi som bor där tagits i beaktning i ditt förslag?

 7. Vill dock tillägga att jag är FÖR att kontorslokalerna omvandlas till bostäder
  för att skapa en mer levande miljö.

 8. Skapa gärna bostäder av de kontorslokaler som finns och låt innergården fyllas av människor som bor där, INTE av kommersialism. Förvandla gärna din innergård till ett café eller lägg en motion om fler bostäder i Stockholms innerstad. Det är knappast fler caféer Stockholm behöver utan snarare fler bostäder. Jag tror heller inte att de boende uppskattar ditt förslag, något som du som politiker borde ha i beaktande då majoriteten brukar få säga sitt eller i alla fall uttrycka sig innan det lämnas ett förslag. Eller ska ”dialogen” föras över deras huvuden?

  Klarakvarteren revs till förmån för det kommersiella, ska nu det lilla som finns kvar av fina klara också gå samma öde till mötes?
  Om du tycker du och andra tycker om att fika på en innergård kan ni besöka Vetekatten och liknande caféer.

  Vid Norra Klara Kyrka bor inte särskilt många, dessutom är det ganska nergånget, kanske ska blicken istället lyftas hit?

 9. Det var det dummaste jag har hört! Som boende i detta kvarter är man redan tillräckligt utsatt. Så snart en port inte går igen ordentligt så blir vi av med cyklar, mopeder, hittar uppbrutna källarförrådsdörrar, avföring, sprutor och diverse oangelägenheter som inte är synonymt med ett tryggt boende. Jag har bott i innerstadens flesta stadsdelar och inte någonstans är gårdens portar så viktiga som just här. Öppnas de blir en boendemiljö omöjlig, tyvärr. De har skyddat de boende i århundraden, ska vi gå miste om dem nu? Det verkar ju urbota dumt! Som Johanna ovan skriver, så håller jag med om att alla de kontorslokaler som finns i kvarteret genast skulle ombildas till bostäder för en mer levande innerstadsmiljö och tillgång till fler bostäder i innerstaden. Nä du Tomas, här bor vi och vi vill ha en trygg boendemiljö för våra barn som växer upp här. Gardiner eller inte, hemma den kvällen du var här eller inte, läs kyrkobokföringen så ser du hur många vi är och i vilka åldrar. Kom gärna hit och prata med oss, så får du höra hur vi ser på ditt förslag.

  • Jag tror det är klokt att tänka på ett annat sätt. Istället för att skydda sig med dörrar och larm kan öppenhet vara en trygghet i sig själv. Se t ex Centralbadets innergård som kombineras utmärkt med boende. Eller Hackeschen Höfe i Berlin. Öppna gårdar som skapar attraktiva rum för alla. Ett allmänintresse som skapar trygghet för alla.

   • Du pekar på EN plats i Stockholm – Centralbadet. Mig veterligen stängs den innergården om kvällen. Dessutom bär inte området där Centralbadet ligger med samma problematik som kvarteret Lammet gör. Centralbadet har funnits sen 1904. Det handlar om EN innergård, utan skrymslen, gångar och vrår. Ponera att Centralbadet inte fanns idag. Hur tror du att de boende där skulle reagera om ett förslag om att bygga Centralbadet lämnades in idag?

    IDIOTI!

 10. Tyvärr visar ditt resonemang på en tydlig ignorans och okunnighet. Rätt skrämmande faktiskt…..

 11. Varannan vecka sitter Tomas Rudin i SBN och beviljar bygglov för balkonger på hudraåriga hus på den 59:e bräddgraden vilket totalt omgestaltar vårt kulturarv. Plötsligt upptäcker han en vit fläck på balkong- och blitzenkartan, ett helt orört kvarter. Ett kvarter som råkat gå under förvanskningsflugans och stadens radar. Och omedelbart börjar det krypa i de politiska klåfingrerifingrarna. Hur kan detta orörda kvarter nu exploateras på närigast möjliga sätt? Jo, vi gör denna levande och genuina miljö till ett stycke Skansen. Fråga de boende. Hurså? Vi politiker har slutat upp att fråga Nimby-folk vad dom tycker eftersom dom ju alltid ger så tråkiga svar. Så ett Skansen alltså med café, restauranger och butiker, och varför inte med suvenirer?

  Tomas Rudin kallar denna gårdsmiljö för en pärla trots att han var fjortonde dag slaktar just pärlor på löpande band genom beslut i SBN om billiga balkongbyggsatser med skyltfönsterstora stående glasdörrar (för att motverka den 50-procentiga skuggningen) och gärna hipp som happ som det ju så ofta blir. Och nu är det dags att ta sig an detta stycke kulturarv. Tomas Rudin arbetar i Mehrs och Garpes tradition – den politiska självgodhetens.

  Thomas Fång
  Kulturarvet – Ej till salu!

  http://www.facebook.com/groups/133655580026270/

 12. Hej igen, Tomas!

  Du har ignorerat mina frågor x antal gånger nu.

  1) Varför har du varken pratat med Familjebostäder eller vi som bor här innan du lönade in din motion?

  2) Var bor du själv? Skulle du uppskatta om någon lämnade in en motion om att kommersialisera din innergård och göra den till en dygnet runt-öppen offentlig plats?

  3) Hur kom du in på innergården? I ett steg att öka säkerheten har Familjebostäder tagit bort både nycklar och koder för att skapa en tryggare miljö för oss boende.

  Svara!

 13. Inget skapar så mycket argsinta reaktioner som när folks omgivning föreslås genomgå förändringar.

  • Befogade sådana reaktioner. När saker som berör ens direkta närmiljö föreslås ovanför huvudena på de boende – de som faktiskt bor där, och inte bara frivilligt och temporärt vistas där för att sen kunna gå därifrån – är det SJÄLVKLART att de reagerar.

 14. Är folk som bor i allmännyttan så mycket mer annorlunda än folk som bor i bostadsrättsföreningar? Ska dom behöva utstå sådant som folk med pengar och/eller tillgångar slipper? Vad vi vet är visserligen att medlemmar i bostadsrättsföreningar tenderar till att vilja krama varje krona ur fastigheten (balkonger, altaner, vindsinredningar), innan man tar nästa steg i bostadskarriären – men det finns ändå en bortre gräns. Och den går vid sjunkande bostadsrättspris. När hände det senast att en bostadsrättsförening verkade för att göra sin förhållandevis lilla bakgård till en allmän marknadsplats tillgänglig under dygnets alla timmar? Eller plugga igen sin innergård och höja gatuhusen med två våningar? där Rudin åtminstone stödjer det senare i politikerterrorärendet: Plankan.

  Thomas Fång
  Kulturarvet – Ej till salu!
  http://www.facebook.com/groups/133655580026270/

  • Thomas, antingen är du ovetande eller så sprider du avsiktligt felaktig information. Vi reserverade oss emot planerna i kvarteret plankan med samma argument som jag framfört här att en öppen innergård är bättre än en sluten. Jag är som bekant för öppna och allmänna gårdar. Just kvarteret plankan är ett bra exempel på hur ett öppet kvarter kan uppskattas av Stockholmarna när de får tillgång till ytorna. Liksom i fallet med Klara gårdar.

 15. Tomas,

  1) Nej jag är inte ovetande.

  2) Jag sprider varken avsiktligt eller oavsiktligt felaktig information. Lögner är ditt område Tomas ”Havsörnstorget” Rudin. Eller ska jag istället kalla dig Tomas ”Bjurström” Rudin? (Räkna f.ö. med att det ärendet [läs liket] kommer att stiga upp till ytan igen så småningom).

  3) Jag skrev: ”Eller plugga igen sin innergård och höja gatuhusen med två våningar? där Rudin åtminstone stödjer det senare i politikerterrorärendet: Plankan.” Vilket alltså innebär att Rudin står bakom en två våningars höjning av det redan idag alltför dominerande Planken och med den skuggning som även blir följden.

  Jag har haft sovrum mot bakgård i 29 år. Stundtals ( i synnerhet som nattarbetande) har det varit en plåga, framför allt när där även låg en grundskola i gårdssambandet. Även ett tvätteri, och vanligt tal blir då mycket störande för att inte tala om sommarens alla efterfester fram till långt in på förmiddagen. Att bo mot en bakgård är att bo i en resonanslåda. Det du förespråkar är en påspädning av ett gigantiskt folkhälsoproblem – sömnproblematiken. 30 procent av alla svenska kvinnor lider av sömnproblem. 20 procent av männen. 13 000 barn (!) äter sömnmedicin! Du är som vanligt ute och cyklar Rudin. Och alltjämt, varför ska boende i allmännyttan tvingas leva under sämre förhållanden än personer som direkt äger sin lägenhet. Eller verkar du för att öppna upp även privata gårdar?

  Thomas Fång
  Kulturarvet – Ej till salu!
  http://www.facebook.com/groups/133655580026270/

  • Dina kommentarer blir alltmer besynnerliga. Vi har reserverat oss mot bebyggelsen av kvarteret planken till förmån för den öppna parken.
   Jag har personligen engagerat mig i försöken att rädda Havsörnstorget på den tiden när det fanns kvar. Att moderaterna sedan rev centrum är ett faktum. Den enda Bjurström jag känner är moderat och har följaktligen inget med mig att göra. Däremot finns det en moderat vid namn Rudin. Har du blandat oss månne?

   • Bernt Andersson

    Hr Rudin försökte rädda Havsörnstorget? Är detta samme Hr Rudin som satt mitt emot mig vid ett konferensbord och sa rakt in i mina ögon att det inte går att driva affärsverksamhet där, som försvar till rivningen? Ett märkligt ”räddningsförsök” i mina ögon…….

    /fd Havsörnstorgets Vänner

   • Jag känner inte igen den situationen. Däremot satt jag mitt emot alla myndigheter på krismöte när de plockade ned all service och spjärnade emot. Det är en sorglig historia kring Havsörnstorget eftersom alla som kunde varit kvar flyttade. Förskolan, biblioteket t o m brevlådan togs ned en tid. Då hade vi krismöten i området för att rädda torget och jag ledde de mötena. Havsörnstorget var det första torget som revs och jag tycker det var onödigt.
    När det gäller Klara gårdar så ät det underbart att denna miljö finns kvar och jag vill öppna upp den för allmänheten så att fler får ta del av den. Mina argument har ju framförts här på bloggen.

 16. Gårdsfrågan i Gamla Klara undviker du helt trots att det ändå är temat för tråden.

  Beträffande Planken försöker du åter blanda ihop korten. Jag påstår att du och ditt parti förespråkat påbyggnation av de befintliga husen. Och då räknar jag i det här sammanhanget inte garagedäcket som del av byggnaden.

  Havsörntorget i Fagersjö. Moderaterna hade precis tagit över när rivningen skedde. Men det var bl.a. du, Py Börjesson och Terese Lindberg som krattade manegen med lögner och manipulationer. Bjurström (M) infiltrerade Byalaget, blev snabbt ordförande och förde fram en generalplan för hela Fagersjö som innebar över 10 000 invånare istället för dom 2 500 på den lilla orten. Vi bevisade att SB köpte ut företagarna för stora summar samtidigt som du spred lögnen att centrumet dött sotdöden. Du skrev i ett yttrande från den stadsdelsnämnd där du var ordförande att bara i en dialog med Byalaget kunde man tala om en demokratisk process när det handlade om centrum. Det byalag som helt tappat aktiva medlemmar efter att moderaten (vilket inte var allmänt känt) tagit över. Du krossade centrum genom att göra upp med en kollega som agerade gräsrot. Beträffande centrumets potential så uppvaktade vi dig med en liten delegation av företagare (eftersom ju också centrumet var litet, vi hade lätt kunnat fylla det om inte lokalerna blockerats av verksamheter som inte hade där att göra och plomberingar) som gärna ville etablera sig i just Fagersjö. Detta möte ville du senare inte låtsas om. Men det finns dokumenterat med ljudfil.

  Sedan rivningen 2006 har fagersjöborna nu varit hänvisade till Farsta när det gäller paketservice, tidningar, spel och restaurang med rättigheter. Förskolan i de tillfälliga barackerna på skolområdet förefaller ha permanentats och det råder stor brist på samlingslokaler. Var blev den nya torgbildningen av och som var utlovad på samma ställe? Tre jävla punkthus modell tjugo på dussinet var vad ni åstadkom! Du står bakom Stockholms första centrumrivning sedan 60-talet. Du personligen. Och kom inte och försök revidera denna bild. Bevisen är alltför övertygande.

  Här kan du läsa lite om dig själv och din vapenbroder Bjurström. Och så sällsynta är ju inte dessa blocköverskridande koalitioner när det kommer till betong.

  http://web.comhem.se/havsornstorget/index.htm

  Och vad hände med den politiska doldisen Roland Bjurström då? Ja, han skulle givetvis lönas för sitt mullvadande. Efter vårt avslöjande om hans dubbla roller lades ju tämligen omgående byalaget ner efter att ha funnit i halvt annat decennium. Det krävdes två stämmor och sedan skulle kassan skiftas bara. Men Bjurström landade mjukt ändå. Ordinarie plats i stadsdelsnämnden och inhoppare i SBN får väl ändå sägas var rätt bra betalt.

  Idag kan man både på orten och på internetsidor som gamla fagersjöbor söker sig till läsa om den sorg du gett upphov till. Hus är inte bara materia. Och att gå på centrumbyggnader och skolor som är en så enormt viktig del för det kollektiva minnet, identitet och gemenskap är totalt hänsynslöst.

  Tomas, du saknar fullständigt demokratisk och moralisk kompass. Det bevisade du i Fagersjö och det gör du också i detta kvarter i det kvarvarande Gamla Klara. Du är en politisk karriärist, varken mer eller mindre.

  Jag har inte kontrollerat men jag utgår från att även ni anslutit er. Björksätraskolan i Bredäng ska nu rivas till förmån för studentbostäder i något slags avancerat modulbygge. Generationer av människor med känslor och minnen ska nu också här i någon mening stympas. En vän till mig har beskrivit den saknad som uppstår som en fantomsmärta. En ihållande märtan från något som inte längre finns. Den smärta jag känner efter att ha förlorat ett av mina och mina medresenärers viktigaste livsscenografier.

  Men jag förstår att jag talar för döva öron nu, när jag talar till dig Tomas.

  Thomas Fång
  Kulturarvet – Ej till salu!
  http://www.facebook.com/groups/133655580026270/

  • Det här blir bara mer och mer förvirrat. Bjurström och jag har aldrig samarbetat kring någon nedläggning.
   Det andra får stå för dig.
   Klara gårdar vill jag öppna upp för allmänintressets skull.

   • Bernt Andersson

    Jag förstår att det känns förvirrat att prata om gamla synder, nu (nåja det var ett tag sen) när du lämnat lokalpolitiken och kommit upp i Stadshuset och vill se framåt. Och det ser ju bra ut om man ”kämpar” lite grann, men om man verkligen menar det man säger så kämpar man hela vägen! Visst, du fanns med i början ”på torget” men sen då? Och när du fick fakta om hur SB kickade ut företagarna, vad gjorde du då? Nä just det, då pratades det bara om att det var omöjligt att driva handel där, att SB inte gjorde såna saker (klart man inte kritiserar partibröder i styrelsen) etc. Inte mycket till ”kämparglöd” där inte. Var fanns din protest mot detaljplanen? Ditt namn saknades i listan över inkomna invändningar….
    Nåja, Stockholm i synnerhet och Sverige i allmänhet är förlorat för all framtid såvida inte ett under sker. Jag kan bara hoppas att det fortfarande finns folk kvar som orkar bry sig och kämpa emot politikerskrået (oavsett partibeteckning).

    Och Klara Gårdar, tja allmänintresset verkar inte hålla med dig…..men det är ju viktigare att tillräckligt många kollegor håller med, vad folket tycker är ju mest besvärande på politikernivån.

 17. Hej igen, Tomas!

  Kan du vara vänlig att svara på mina tre frågor längre upp i tråden? Jag är extremt orolig över vad som kan bli verklighet i mitt kvarter.

 18. Just så, det är socialdemokratins och Rudins paroll för dagen, individen och minoriteten på allmänintressets hallelujaaltare. Man skulle också kunna kalla det för politikerterror. Hur tror du de boende i kvarteret som du vill öppna upp nu kommer att må så länge ärendet rullar? Kommer dom att känna trygghet? Kommer det att gynna nattsömnen? Vad som kommer att hända är att dom tvingas in i långa, tärande och tidsödande rättsliga processer. Du kommer att urholka deras liv de närmaste åren. Det är inte din uppgift.

  Ser att du gått i Yimbyskolan och tagit till dig hela deras cyniska värdegrund. Ja, till och med låtit dig förföras av kuk-arkitekturen. Och inget ont i den i och för sig – så länge den i motsats till dina önskemål hålls på behörigt avstånd från kulturarvets silhuett. Men det vore alltför måttfullt och oproblematiskt för dig.

  Fagersjö; du visste utmärkt väl vem du kommunicerade när du i ett remissutlåtande som ordförande i Farsta stadsdelsnämnd 2003-05-22 skrev:

  ”Det är viktigt att man tar hänsyn till det fantastiska arbete som görs av Fagersjöbyalag [sic!] och därför är det viktigt att man tar med sig deras åsikter och klargörande, endast då kan man tala om en demokratisk process”.

  Bjurström var då vice ordförande för Byalaget och den som skötte praktiskt taget all kommunicering. Och detta är ju bara ett exempel. Din smala lycka efter Havsörnstorgsskandalen var att även medias känsla för demokratiaspekter dalat det betänkligt de senaste dryga decenniet, i synnerhet så snart det viftas med en detaljplan.

  Du skrev tidigare att du försökte rädda Havsörnstorget. Inte lika säker längre, va? Jag har t.ex. inte lyckats hitta ett enda utlåtande från stadsdelsnämnden som inte förordar rivning och är bemängd med lögner och faktafel.

  Py Börjeson, Terese Lindberg, Annicka Billström, alla verkar de vara politisk historia idag. Och ett väldigt sorgligt kapitel. Men du hänger dig envist kvar med din väloljade politikerjargong:

  ”Thomas, antingen är du ovetande eller så sprider du avsiktligt felaktig information”, ”Dina kommentarer blir alltmer besynnerliga”, ” Det här blir bara mer och mer förvirrat”.

  Jag önskar att jag kunde säga: ”Vem tror du att lurar med dom där kommentarerna.” Men förmodligen en hel del. För det är väl därför du fortfarande lyckats överleva som politiker.

  Thomas Fång
  Kulturarvet – Ej till salu!
  http://www.facebook.com/groups/133655580026270/

  • Få se om jag förstått den här storyn rätt: stadsdelsnämnderna ordförande Tomas Rudin kräver att kommunen ska ta ökad hänsyn till vad lokala byalaget har att säga. Där har samma Rudin placerat en bulvan; Roland Bjurström (m) som förordar rivning av centrum. När så centrum rivit belönar Tomas Rudin (s) och opposition,
   Bjurström med olika politiska poster.
   I rest my case…

 19. Hej IGEN!

  Jag börjar nästan misstänka att du undviker att svara på mina frågor. Är mina misstankar befogade?

 20. Tomas Rudin kommer inte att svara på några frågor.

  • Man kan ju då börja undra varför svaren uteblir…? Kan det vara så att Rudin inte HAR några bra svar på mina frågor? Underligt, i så fall… Men att lämna in en motion utan att prata med dem som berörs direkt går bra.

   • För att han inte VILL svara, uppenbarligen. Tror tyvärr inte det lönar sig att diskutera vidare med honom. :/ Man får nog försöka gå andra vägar.

   • Nä, det verkar lönlöst. Märkligt, kan man tycka. Han borde vara intresserad av att redogöra för sitt förslag… Men tystnaden säger väl en hel del den också, tyvärr.

 21. Tomas Rudin är yrkespolitiker. En sådan svarar på frågor enbart när de kan svara på ett sätt som är positivt för dem. I övrigt ignoreras frågor alternativt bagatellisera frågan. Huvudregeln är att en politiker gör uttalanden. Så länge som landet har en kår av yrkespolitiker samt att politiker saknas allt (juridiskt) personligt ansvar för sina handlingar som politiker, kommer det inte att bli någon ändring.

 22. Tomas, är du fortfarande vice ordförande i Familjebostäders styrelse? Visst tillhör väl hyreshusen, vars innergårdar du vill göra till offentliga platser, Familjebostäders bestånd?

  • Jag svarar er en gång till eftersom tråden nu blivit lång.
   Jag är övertygad om att det går att kombinera boende med öppna gårdar såsom det idag är vid t ex centralbadets innergård. Stockholmarna skulle här mitt i de larmande Klarakvarteren kunna finna en lungn plats att vistas på. Som jag skriver i blogginlägget och i motionen så kan inte en sådan öppen gård rymma vad som helst eftersom byggnaden och gårdarna är så skyddsvärda, men cafeer, likt t ex vetekatten som har sin utomhusservering på en innergård, små butiker och liknande passar utmärkt i bottenvåningarna.
   Runt gårdarna idag verkar kontor och arbetsplatser och en förskola. Jag hävdar fortfarande att flertalet lägenheter i kvarteren är arbetsplatser, särskilt i de nedre våningsplanen. Vid några av gårdarna är det inga lägenheter alls.
   Självklart måste en sådan här förändring utredas noggrant, grannar höras o s v. Det kommer emellertid att ske längre fram om staden bestämmer sig för att följa förslaget att göra Klara gårdar till ett utredningsområde.
   Familjebostäder är ett av de allmännyttiga bostadsbolagen som kommunen äger och styrs genom beslut som fattas av politiker. Därav den offentliga debatten om detta förslag vilket jag tycker är bra.
   Hela frågan om öppna gårdar handlar om att jag vill sätta allmänintresset i första rummet. Klara gårdar är en pärla som kan njutas av flera om rätt förutsättningar skapas.

   • Men när kaféerna stängts och butikerna slagit igen för kvällen, vilka lockas då till innergården som ska vara öppen dygnet runt? Problematiken blir densamma som jag misstänker att de boende i kvarteret redan har – fast i ditt förslag försvåras situationen, då portarna till skillnad från idag står vidöppna.

    Nej, Tomas. Du borde ha pratat med de som bor och jobbar där INNAN du lämnade in din motion. De verkar inte lika över överväldigade över förslaget… Du får nog räkna med att stöta på patrull längre fram.

 23. Hej!

  Tack för alla engagerade frågor.

  Det stämmer bra att husen är Familjebostäders (men nej, jag sitter inte längre i bolagets styrelse), vilket är ett av skälen till att staden skulle kunna genomföra det förslag jag lagt såpass enkelt. Jag menar att innegården är ett viktigt kulturarv, som idag kommer mycket få till del. Jag tror att det är en bra idé att göra det tillgängligt för fler stockholmare. Jag tycker det är fel att något så unikt bara ska vara tillgängligt för ett fåtal, vilket idag är fallet. Det är också det intryck jag fått från de flesta jag talat med saken om och de flesta reaktioner jag fått på förslaget. Jag förstår den oro ni som idag har privilegiet att ha kulturarvet som er gård kan känna, men jag tror att mer liv och rörelse på gården skapar en tryggare och mer trivsam miljö, inte mindre.

  Ifall kommunfullmäktige skulle välja att gå vidare med förslaget så kommer det givetvis att föras en seriös dialog med er boende. I dagsläget är det ett förslag och en idé, som jag givetvis hoppas vi ska kunna gå vidare med.

  /Tomas

 24. ”Ifall kommunfullmäktige skulle välja att gå vidare med förslaget så kommer det givetvis att föras en seriös dialog med er boende.”

  Dom boende försöker ju faktiskt ha en seriös dialog med dig, *nu*. Hur vore det om du engagerade dig i den dialogen innan du slösar bort kommunfullmäktiges tid på det här förslaget?

  ”Alla de invändningar du reser går emellertid att lösa. ” säger du. Hur då? Det säger du inte.

  Var du skall göra av dagiset? Skall dom leka bland alla knarkarsprutor som kommer ligga där när du öppnar för allmänheten? Och företagen som har kontor där, det måste du köpa ut, hur mycket kostar det? Skall dom som bor där behöva vara rädda för att bli rånade varje gång dom går ut på gården?

  Och nej, jag bor inte på gården. Jag bara inser att förslaget som du har inte är hållbart.

 25. Tomas, jag är så glad. Problemet med ventilationsfläkten som stod och lät dygnet runt på Atlasgatan är nu löst. Miljökontoret gjorde en bra insats. Men nu kvarstår nattstädningen och att luften är så kass runt St Eriksgatan. Jag har problem med astma numera och slemmiga upphostningar. När ska du fixa dom sakerna? Dvs ta bort nattstädningen, göra gågator och stänga av trafik runt st eriksplan och minska biltrafiken? Jag väntar. Tack på förhand!

  Björn

 26. Tomas, den här idén med att öppna dessa trånga innergårdar för allmän passage med motiveringen att de är så ursprungliga och trevliga… förutom att det är ett övergrepp mot dem som gårdarna är avsedda för – de boende – så är det väl ett praktexempel på att vilja ha kakan och äta den (stulna kakan)? Ska vi ha en stad eller ett Disney-land, liksom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s