Inför en kommunal andrahandsförmedling av hyreskontrakt

SvD har i flera artiklar granskat Stockholms bostadsmarknad och dess brister. Idag skriver tidningen om en ung man som flyttar runt på tillfälliga kontrakt hela tiden.  Permant tillfällighet är tyvärr ett vanligt tillstånd bland unga i Stockholm idag. Det tar sju-åtta år att få ett hyreskontrakt via bostadsförmedlingen. 400.000 peresoner står i bostadsförmedlingens kö. Priserna på bostadsrätter har skjutit i höjden och utan eget kapital eller fast anställning kan du inte efterfråga bostadsrätter. Nu inför regeringen en ny lag som ger bostadsrättsinnehavare rätten att hyra ut deras lägenheter utan lov från bostadsrättsföreningen vilket kommer leda till galopperande hyror på en redan överhettad bostadsmarknad. Det finns risk för en kraftig höjning av hyrorna vilket bl a Metro skrev om nyligen.

Andrahandsmarknaden av hyreskontrakt är en djungel av trassliga affärer med tillfälliga kontrakt. Det är inte ovanligt att unga bostadssökande råkar illa ut. En person i min närhet betalade tre månaders förskottshyra för ett andrahandskontrakt på söder men dagen efter att nycklarna överlämnats sades han upp från kontraktet. Då ingen uppsägningstid förhandlats fram hade inget lagligt skett och han blev blåst på pengarna. Andra handlar med svarta kontrakt. Pengar växlas mellan de som har boende och de som saknar. Och de som råkar värst ut är unga människor som ännu inte satt bo i Stockholm.

Det är inte bra för en stad som Stockholm att tränga undan ungdomar från att bo tillsammans med de som redan etablerat sig. Studenter flyr Stockholm pga bostadsbristen. Företagen får svårt att hitta rätt kompetens i arbetskraften. Handelskammaren i Stockholm har därför tydligt varnat för att bristen på bostäder leder till tillväxtproblem.

Jag tycker att bostadsförmedlingen i Stockholm ska öppna en andrahandsförmedling av vita schyssta kontrakt. Alla de som hyr ut sina lägenheter på riktiga villkor skulle få bra service att snabbt finna hyresgäster. De bostadssökande skulle få en bra service och en viss kontroll över att kontrakten som förmedlats är ok. En sådan andrahandsförmedling skulle snabbt etablera sig som den tryggaste aktören och ge de bostadssökande en bra referens till aktörer som i vissa fall är oseriösa. En sådan andrahandsförmedling skulle kunna inrättas omgående eftersom bostadsförmedlingen är en väl fungerande organisation som dessutom redovisat stora överskott från föregående år. Mitt förslag är därför att staden använder de överskottspengarna till att finansiera införandet av en andrahandsförmedling i Stockholm.

Annonser

One response to “Inför en kommunal andrahandsförmedling av hyreskontrakt

  1. Utmärkt! Borde var en självklar och branschsanerande kommunal service.
    Finns väl redan f.ö. på en del håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s