Kombolägenheter kan ge ungdomar fler möjligheter

Förr var det vanligt med inneboende och bostadskollektiv. Till viss del har dessa boendeformer fasats ut i takt med att fastighetsägare blivit nogrannare med att följa upp vilka som bor i lägenheterna. Samtidigt har Stockholm nästan helt slutat att producera små lägenheter. Behovet av studentlägenheter och ettor är skriande stort. Effekten blir att unga tvingas bo kvar hemma eller välja andra studieorter. Det sorgliga är att det inte syns någon vändning framöver. Bostadsbyggnadstakten sjunker i Stockholm. Antalet påbörjade nybyggnationerfrån 2006 fram till 2012 var bara 1262 nya lägenheter i Stockholm. De ansvariga bostadspolitikerna talar gärna om nya planer, antal markanvisningar eller kommande projekt men faktum kvarstår att antalet påbörjade nya lägenheter är försvinnande få.

Ett sätt att snabbt förändra ungdomars tillgång till små lägenheter vore att införa möjligheten för flera att dela på ett hyreskontrakt som jag kallat för Kombokontrakt. Skillnaden mot tidigare former av inneboenden eller kollektiv är att ett Kombo-kontrakt är ditt eget. Din andel av lägenheten omfattar ett eget kontrakt. Flera kan då dela på en större lägenhet vilket gör att ungdomars möjligheter att hitta billiga bostadslösningar ökar.

För att få igång en sådan ny bostadsform har jag föreslagit att kommunen ska använda de egna bostadsbolagen och låta de gå före med att skapa sådana Kombo-kontrakt som sedan kan förmedlas via bostadsförmedlingen. Når någon som innehar en kombolägenhet lämnar kontraktet går det tillbaka till bostadsförmedlingen för en ny förmedling. Jag tror att denna nya form av Kombo-kontrakt underlättar för fastighetsägare att hyra ut dyra kontrakt i stora lägenheter då det är lättare att finna hyresgäster till höga hyror om de kan dela på kostnaden. Jag ser också en framtida möjlighet att bygga nya Kombolägenheter som redan från början anpassats till ett boende där flera boende delar på stora lägenheter. Sådana nya Kombolägenheter skulle kunna te x ha större kök, flera duschar och anpassade gemensamhetsutrymmen. Men mer om sådana  nya lägenheter längre fram…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s