Rusta upp och belys obelisken vid Sergels torg

I den sk Sergelfontänen står en av Stockholms mest kända skönheter skulpturen ”Kristallvertikalaccent” av konstnären Edvin Öhrström. 80.000 glasprismor bildar en 37,5 meter hög obelisk som ursprungligen och till viss del även idag är upplyst inifrån. Glaset kommer från Lindhammars glasbruk och belystes ursprungligen av fyra metallhalogenlampor inifrån. 

Tyvärr har luftföroreningar gjort konstverket grått och mindre gnistrande men ändå har konstverket klarat tidens tand väl. Inte minst i folkmun är konstverket känt och ofta avbildat på vykort och fotografier.

 Jag vill att Stockholm stad ska ordna en upprustning och en effektfull belysning för att ge konstverket och platsen en ny chans. Genom att med modern belysningsteknik belysa obelisken utifrån eller inifrån på något dramatiskt och effektfullt sätt kan både platsen och konstverket få en pånyttfödelse. Även fontänen skulle kunna effektbelysas på ett vackert sätt för att öka attraktionen.

 Idag står några belysta renar som julbelysning i fontänen och redan den enkla effekten gör platsen en stor tjänst. Man blir glad, hajar till och njuter av att vara i Stockholms mitt,

En hissnande jämförelse är Eifeltornet som en gång i timmen gnistrar utanpå med tiotusentals LED-lampor. Något liknande skulle kunna belysa konstverket och platsen ytterligare. En renovering av konstverket är också behövlig skulle dessutom kunna framhäva den ursprungliga idén bättre än vad som är fallet idag.

 Jag har i dagarna lämnat in en motion i ämnet till Stockholms klommunfullmäktige där jag framför att Stockholm bör utlysa en konstnärstävling i syfte att genomföra en effektbelysning av glasobelisken och fontänen vid Sergels torg och att staden påbörjar en renovering och tvättning av det offentliga konstverket ”Kristallvertikalaccent” vid Sergelfontänen.

 

Annonser

6 responses to “Rusta upp och belys obelisken vid Sergels torg

 1. Idén är strålande! (ska det naturligtvis stå : ))

 2. I boken ”När skönheten kom till City” skriver Kurt Bergengren att Edvin Öhrström blev alldeles uppbragt när glasprismorna kom från glasbruket. De var felslipade! Avsikten var att obelisken skulle skimra i regnbågens färger inte bara i blått. Men politikerna i Stadshuset insåg att det skulle bli en väldig kostnad att få glasbruket att göra nya prismor så man godkände leveransen. På den vägen är det.

 3. Bra! Mycket bra!Det minsta man kan begära är att glasobelisken hålls ren och får fungerande och tänd belysning. Öhrströms ursprungliga tanke (jag vet, jag var med) med rinnande vatten längs glaset borde också kunna ordnas med modern teknik.En motion om detta och mycket mer har lämnats av Engelbrekts socialdemokratiska förening till kommande årsmöte i Stockholms Arbetarekommun. Bifall till den!

 4. Hej Tomas! Trevligt att se denna motion! Bifogar en motion till kommande rsmte i AK om detta och mer fr en ndvndig upprustning av det som borde vara stadens absoluta centrum, kulturellt och sknhetsmssigt! Detta om ngot borde vl vara av ”vrldsklass”! Bifogar ocks en motion til AK om ett rejlt boendemijllyft av omrdet vstra Valhallavgen. Viktigt fr oss hruppe. Viktigt att inte bara miljpartister agerar kring Norra Lnken-frgorna. Som du kanske minns var vi inne p detta nr du beskte oss i Engelbrekt en kvll tidigare i r. Hjrtliga hlsningar! Lennart Bjrk

  _____

  Frn: Tomas Rudin [mailto:comment-reply@wordpress.com] Skickat: den 18 december 2012 14:25 Till: lokbjork@telia.com mne: [Nytt inlgg] Rusta upp och belys obelisken vid Sergels torg

  Tomas Rudin posted: ”I den sk Sergelfontnen str en av Stockholms mest knda sknheter skulpturen Kristallvertikalaccent av konstnren Edvin hrstrm. 80.000 glasprismor bildar en 37,5 meter hg obelisk som ursprungligen och till viss del ven idag r upplyst”

 5. Stockholmare i hjärtat

  Den heter inte så. Den heter ”Kristall, vertikal accent i glas och stål”. Man ska hedra skulptören genom att nämna verket vid dess rätta namn tycker jag. Men jag håller med. En upprustning skull behövas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s