När våldtäkterna ökar måsta staden möta med preventiva insatser

( uppdaterad text efter en läsares korrekta invändning att 90 anmälda väldtäkter per dag gäller i Sverige, inte i Stockholm som jag råkade skriva. )
I onsdags uppmärksammade Metro att 90 personer utsätts för våldtäkt per dag i Sverige.
Samtidigt är det endast var femte offer som anmäler övergreppen. Majoriteten som våldtas är tjejer och kvinnor. I en tredjedel av fallen är offren under 15 år. Majoriteten av alla våldtäkter sker inom hemmets väggar.

Detta föranleder till flera frågor och funderingar. För det första hur ska vi arbeta för att få fler att våga anmäla våldtäkter. Det är uppenbart att det inte görs tillräckligt idag. Att bara 20 % vågar anmäla är fullständigt oacceptabelt.

En våldtäkt är en ofantlig kränkning av den personliga integriteten. Att en annan människa tränger sig på och utsätter en för handlingar mot ens vilja, kan sätta spår både fysiskt och psykiskt genom hela livet.

Osäkerheten kring ens rättigheter är kanske en av orsakerna till att inte fler anmäler. Och rädslan att inte bli tagen på allvar. Med tanke på att majoriteten av våldtäkterna sker av en anhörig finns det anledning att stanna upp här och reflektera över vad detta innebär.

Man kanske är rädd att inte bli tagen på allvar för att man bjöd hem den trevliga killen som sen visade sig vara allt annat än lyhörd. Kanske inledde man ett samlag men när det inte längre kändes bra ville avbryta. Men då lyssnade inte den andre och fortsatte. Twitter-kampanjen #prataomdet belyste just denna aspekt. Detta måste vi fortsätta prata mer om; när ett nej är ett nej, inte kanske eller fortsätt. Och att en våldtäkt är en våldtäkt oavsett när och hur det sker.

Före 1965 ansågs det inte vara kriminellt att utsätta sin hustru för våldtäkt, eftersom man hade ingått ett äktenskap. Det är alltså inte så länge sen vi utmanade idén om hur en våldtäkt i nära relation ser ut.
Och än idag finns det en stark föreställning om att en våldtäkt sker i en mörk gränd och inte i hemmet eller av någon i ens bekantskapskrets.

I våras la vi Socialdemokrater i Stockholm en motion i kommunfullmäktige där vi uppmanade staden att ta fram ett program för sexuell hälsa. Tanken med programmet är att ge större utrymme och lägga större vikt vid det förebyggande arbetet.

För mig handlar förebyggande insatser om att ständigt prata om rätten till den egna kroppen och sexualiteten men också att lära sig att respektera andra människors gränser. Det är uppenbart att det inte görs tillräckligt mycket i Stockholm idag.

Annonser

5 responses to “När våldtäkterna ökar måsta staden möta med preventiva insatser

 1. Räknar man lite på det du säger, Tomas, så finner man att varje stockholmskvinna våldtas i genomsnitt en gång vart tredje år. Om varje våldtäkt beivras så innebär det att varje manlig stockholmare (inklusive barn och ungdomar) ska sitta i fängelse minst två år under samma tidsperiod. En stor andel får sitta upp till sex år vart tredje år, så låt oss för enkelhetens skull anta att alla manliga stockholmare hålls inlåsta hela sitt liv.

  Vad bra att ni socialdemokrater i Stockholm verkar för det!

  • Hur räknar du nu? Metros nyhet var 90 kvinnor om dagen i Stockholms län.

   • 90*5=450 våldtäkter/dag i Stockholm

    450.000 kvinnor i Stockholm

    := varje stockholmskvinna våldtas i genomsnitt var 1000:e dag, eller en gång vart tredje år.

    Observera att Metroartikeln inte säger något om Stockholm, utan siffran (som är 18 våldtäktsanmälningar om dagen och inget annat) gäller hela landet. Och kollar man upp var mörkertalssiffran ”80%” kommer ifrån (Brå-rapporten NTU 2011 anges som källa) så finner man att den inte alls gäller våldtäkter utan sexualbrott allmänt, alltså främst lindrigare brott med lägre anmälningsfrekvens, som sexuellt ofredande och blottning.

    Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå:
    ”I större utsträckning rubriceras sexuella övergrepp som våldtäkt vid en anmälan eftersom det ger polisen en mycket större verktygslåda”. Slutsatsen att mörkertalet tvärtom är negativt ligger alltså nära till hands.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/unga-tjejer-valdtas-pa-lopande-band_6805073.svd

  • Sorry Herbert och tack för din matematiska uppläxning. Korrekt uppgift är naturligtvis 90 våldtäkter i hela landet.
   Tomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s