Mitt inledningsanförande i stadsbyggnadsdebatten

I dagarna två har vi nu debatterat budget. Hann inte igår lägga upp mitt inledningsanförande från stadsbyggnadsdebatten, så det kommer istället idag:

”Den starka befolkningstillväxten är till delar ett kvitto på Stockholms attraktivitet och en mycket viktig konkurrensfördel. Den bidrar till allt större och växande marknader, mångfald och innovation. Tack vare befolkningstillväxten kan Stockholm erbjuda en tillräckligt stor massa för företagande, forskning och kultur. Befolkningskoncentrationen, givet att staden blir tätare, skapar också skalfördelar samt möjligheter till mindre utsläpp och miljöinnovationer.”

Så skrev Stockholms handelskammare i en rapport tidigare i år, och visst har de rätt. Stockholms stad växer snabbt och mycket, och det är bra för alla oss som bor här. Ifall vi skulle klara att hålla takten i byggandet skapas förutsättningar för allt det där som vi gillar med Stockholm: Liv, rörelse och dynamik. Nya idéer och nya företag. Ett rikt kulturliv, blomstrande handel och folkfyllda gator.

Att värna befolkningstillväxten är också att se problemen med den allt för låga takt bostadsbyggandet håller idag. Den ständigt förvärrade bostadsbristen hotar befolkningstillväxten, och i förlängningen också Stockholms tillväxt.

För bostadsbristen påverkar inte enbart de enskilda stockholmare som inte får en egen bostad. Bostadsbristen påverkar Stockholms näringsliv och arbetsmarknad, då det blir svårare att rekrytera den arbetskraft som behövs. Bostadsbristen påverkar Stockholm som kunskapsregion, då studenter och forskare väljer bort Stockholm på grund av bostadsbristen. Fler bostäder kommer att gynna våra unga och studerande, och på sikt är det också förutsättningen för den ekonomi som garanterar också vår äldre befolknings väl och våra barns uppväxt.

Som jag ser det står vi, vi som är politiker i den här församlingen idag, inför ett viktigt val. Vi kan antingen välja att se de enorma behov som finns på Stockholms bostadsmarknad och agera för att fixa dem, eller så kan vi välja att skylla bostadsmarknadens problem på någon annan och fortsätta som vanligt medan bostadsmarknadens kris förvärras. Jag vill att vi väljer att agera. Jag vill att vi väljer att fixa bostadsmarknaden.

Förra gången vi socialdemokrater styrde i Stockholm stad markanvisades mer än 20 000 nya bostäder. Det var då en fördubbling mot den mandatperiod som varit innan. Jag tror, nej, jag vet, att vi kan fördubbla takten igen. Så låt oss sluta skylla på andra och istället ta ansvar för att fixa den kris Stockholms bostadsmarknad står mitt i. Det är det val jag och Socialdemokraterna skulle önska att vi kunde göra här idag och det är därför vi satsar 22 miljoner utöver det majoriteten satsar på att långsiktigt öka takten och på att få en bättre och smartare stadsplanering i Stockholm. Det är vårt val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s