Fördubbla takten i bostadsbyggandet

Enligt Stockholm stads egna prognoser kommer befolkningen i Stockholm att växa med 123588 nya Stockholmare fram till 2021. Gängse planeringsmatematik gör gällande att det behövs 600 nya bostäder per tusen invånare, vilket innebär att Stockholm de kommande tio åren måste se till att 74153 nya bostäder, eller ca 7500 om året, blir verklighet.
Idag klarar vi inte ens hälften. Och takten i bostadsbyggandet sjunker. Under andra kvartalet i år påbörjades 1212 nya lägenheter vilket är färre än motsvarande kvartal både 2010 och 2011. Andelen uppdrag att bygga nya bostäder som tilldelas kommunens egna bolag minskar också.
Jag har idag i kommunfullmäktige varnat för utvecklingen och sökt ett samförstånd med andra partier att försöka fördubbla bostadsbyggnadstakten.
Jag vill att vi ökar uppdragen till de allmännyttiga bolagen att bygga nytt.
Jag vill också att en femtedel av alla nya allmännyttiga bostäder blir studentlägenheter så att vi får en långsiktig fungerande planering för unga och studenters bostadsbehov.
Jag vill att staden ökar takten i sin planeringsprocess. Vi har därför i en alternativ budget föreslagit mer pengar för att stärka planeringsmöjligheterna för att nå en fördubbling av bostadsbyggnadstakten.
Jag vill också att vi från kommunens sida öppnar för att bygga fler små lägenheter till alla de unga som vill flytta hit eller hemifrån.
Enligt hyresgästföreningen saknar mer än hälften av de unga under 27 i Stockhoms län en egen bostad. Samtidigt har utförsäljningarna av hyreslägenheter till bostadsrätter i kombination med att endast större lägenheter byggs gjort att mindre än hälften av alla ettor i Stockholm är hyresettor. Sammantaget gör den nu förda bostadspolitiken att ungdomar tvingas att bo kvar hemma eller flytta härifrån. Jag vill att Stockholm byggs ut för alla medborgares behov, inte bara för de som har råd att betala höga bostadskostnader.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s