Rädda Stockholms sista hamnkran, flytta giraffkranen till Masthamnen

Stockholms sista hamnkran, giraffen, Foto Eric B

För närvarande pågår sanering och upprustning av både Nya Djurgårdsvarvet och de gamla anläggningarna på Beckholmen, målet är att skapa ett marinkulturellt centrum. Initiativtagare är Djurgårdsförvaltningen. En av de upprustade anläggningarna är den s.k. GV-dockan, en torrdocka som disponeras av Stockholms Reparationsvarv AB som utför fartygsreparationer och underhåll. Intill GV-dockans västra sida står en av de två så kallade ”Giraff-kranarna”.

Kranarna tillverkades någon gång i början av 1900-talet och har varit placerade bl.a. på Skeppsbron och senare på Hammarbyhamnens kaj fram till 1988. De blev ommålade i gult och brunt och med ansikten som giraffer efter en idé av konstnären Tor Svae. De har varit en uppskattad syn i Stockholmssiluetten.

Sedan början av 1990-talet har de gamla hamnområdena invid Norra och Södra Hammarbyhamnen successivt bebyggts och den gamla hamnverksamheten kraftigt minskat. Kranarna flyttades då till Beckholmen och kom till användning igen i samband med upprustningen av GV-dockan på Beckholmen.

Nu när arbetet är klart på Beckholmen står den enda återstående ”Giraff-kranen” i vägen för verksamheten och måste flyttas. Den andra har tyvärr rostat sönder och är kasserad.

Som en del av Stockholms kulturarv och hamn- och varvshistoria vill jag att kranen ”räddas” och säkras för nuvarande och kommande generationers tillgång till en mångfald av kulturmiljöer som är av betydelse för att förstå såväl samtiden som historiska sammanhang om Stockholm.

Som Dagens Nyheters krönikör Lars Epstein idag uppmärksammar så har jag i en skrivelse till kommunstyrelsen i Stockholm föreslagit att staden finner en lämplig placering av den enda kvarvarande kranen. En lämplig plats kan vara vid inloppet till Masthamnen där kranen ursprungligen stod.

Annonser

5 responses to “Rädda Stockholms sista hamnkran, flytta giraffkranen till Masthamnen

  1. Instämmer helt! Hoppas du får stöd !!

  2. Att lägga ner pengar på något så genuint fult känns helt obegripligt. Skrota den helt!!!

  3. Ja absolut, jag håller med dig. Den tidigare kranen var inte var sönderrostad, den skrotades snabbt när de flesta var på semester och ingen opionion hann med.
    Så nu gäller det att ropa högt och brett innan även den här försvinner.

  4. Bravo!!

  5. Viktigt att betona att det inte alls är den sista hamnkranen i Stockholm En riktig sådan, dvs inte förvanskad till giraff-konstverk, står upprustad och belyst i Södra Hammarbyhamnen. Den visar verkligen hur en hamnkran sett ut. Att säga att den här är den sista gör inte Stockholms Hamns insats rättvisa när de la stora pengar på att renovera Hammarbyhamnskranen. Ska hamnkranar bevaras, för det är ju inte gratis, ska man välja ut de som bäst representerar hur kranarna såg ut. Så bort med girafferiet och ställ den i på Skeppsbron eller Stadsgårdskajen nära slussen. Med upprustning och belysning blir även den ett konstverk i sig i centrala staden, de centrala delarna som en gång var just Stockholms Hamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s