En ny opera behövs i Stockholm men Masthamnen går tyvärr inte

Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att Sveriges nationalscen för Opera får en ny funktionell byggnad i Stockholm. Flera förslag har framförts och det som kallas Masthamnsoperan är kanske det mest genomarbetade förslaget. Iden bygger på att ett nytt Operahus uppförs i Stockholms inlopp i den sk Masthamnen, nedanför restaurang Fåfängan. Jag tyckte om förslaget och mycket talade för den lösningen, men den konflikt som uppstår med Stockholms hamnverksamhet är uppenbar. I helgen avgjordes frågan för Socialdemokraternas del till hamnens fördel. På platsen angör olika stora fartyg idag och det finns inga rimliga alternativ. Innan marken kan sägas användas till en Opera måste en annan hamnplats pekas ut. Det är onekligen så att Stockholm är en hamnstad som behöver sina kajer för fartyg och hamnverksamhet också.
Detta beslut innebär dock inte att socialdemokraterna överger tanken på ett nytt operahus i Stockholm. Vi jobbar vidare för att hitta en lämplig plats för en ny nationalscen för Operakonsten.

Annonser

2 responses to “En ny opera behövs i Stockholm men Masthamnen går tyvärr inte

  1. Varför inte vid en nybyggd Liljeholmskaj?

  2. Med tanke på hur de stora kryssningsfartygen förstör där de drar fram i en av världens vackraste och mest ömtåliga skärgårdsmiljöer vore det måhända ett vettigare steg att bygga ut alternativa hamnar med tillhörande infrastruktur för vidarebefordran av personer och gods för åtminstone en större del av båttrafiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s