Tre förslag för att underlätta för ungdomars första bostad

70.000 ungdomar står akut utan bostad i Stockholm enligt Hyresgästföreningen. Alltfler ungdomar är ofrivilligt hemmaboende hos sina föräldrar. Antalet mambos i Stockholm ökar dramatiskt. Samtidigt byggs det för lite och det som byggs är för dyrt för att efterfråga med låg inkomst eller studiemedel.

Just nu är bostadspolitiken i Stockholm inriktad på att marknaden själv ska bygga lägenheter. Staden tar ut höga priser för marken och byggarna räknar kallt med att de som flyttar in har tillräckliga inkomster för att betala. Stora lägenheter i bra lägen och gärna bostadsrätter går snabbt att räkna hem. Antalet små lägenheter är försvinnande och viljan att bygga avtar med läget. Mycket få byggare är intresserad av att bygga en bit ut från city på billigare mark. Allmännyttans verkningsgrad har dessutom kringskurits av den moderatledda majoriteten genom att de tre kommunala bostadsbolagen får färre markanvisningar. Summan av kardemumman blir just nu en kraftigt försämrad bostadssituation för ungdomar.

Här är tre enkla förlag som kan förbättra läget snabbt:

1.Reformera bostadsförmedlingen så att den också inkluderar andrahandsförmedling och kö för kombokontrakt där ungdomar tillsammans kan samsas om ett kontrakt på en större lägenhet.

2. Inför ett studentbostadsmål i stadsplaneringen och särskilt inom de allmännyttiga bolagen så att en femtedel av byggandet byggs som ungdoms- och studentlägenheter. 20 procent av alla planerade lägenheter bör vara anpassade för ungdomars villkor.

3. Bygg tillfälliga ungdomsbostäder på tomtmark som återlämnas till staden för att byggen inte kommer igång. På sk tillfälligt bygglov kan enklare bostäder uppföras under 10 år för att akut avhjälpa ungdomsbostadskrisen. Det finns byggare som är startklara för sådana projekt redan idag.

to be continued…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s