Stockholm behöver prioritera förorterna och ytterstaden

20120923-102400.jpg
Rågsveds centrum

Stockholms stadsdelar är till övervägande del byggda i en krans av ytterstad runt Stockholms innerstad. Någon har liknat Stockholms struktur vid en bläckfisk med långsträckta armar av stadsdelar som följer tunnelbanans olika sträckor. Det är tvärsnittet av vatten med Mälaren och Saltsjön som skapat den speciella strukturen då antalet broar och tunnlar begränsat innerstadens möjligheter att sprida sig. Stenstaden är nu omsluten av vatten och längre ut på fastlandet är olika grannskap byggda kring kommunikationspunkter som tunnelbanor eller vägkorsningar av leder och lokalgator.
Den stora fördelen för Stockholmarna är att vi kan välja mellan olika boendeformer. Vill du bo nära naturen så är det möjligt bara en halvtimme från city. Eller vill du bo i Stenstaden eller ytterstad med mer klassisk stadsstruktur. Den snabbaste utvecklingen av staden sker emellertid just nu i innerstaden och dess närmaste omgivningar. Marknadens prissättning av tomter och fastigheter har gjort det allt hetare att utveckla innerstadsnära områden. Under samma period har också stadens resurser omfördelats från ytterstad till innerstad. Idag är de stora satsningarna i stenstadens nära lägen långt ifrån 1950 och 1960-talens stora projekt såsom t ex Vällingby, Farsta eller Rågsved.
Jag ser den här prioriteringen av innerstad eller stadsnära stadsdelar hela tiden inifrån stadshuset. Det är inte alls samma energi i de projekt som rör förorter eller ytterstad som när det gäller de centrala områdena.
Det här måste ändras. De flesta Stockholmarna bor utanför stenstaden i förorter eller ytterstad. Här bör alltså merparten av stadens resurser också användas. Istället ser vi många stadsdelar som är slitna, bortglömda och oprioriterade. Det gäller allt från sjukvård till vägunderhåll, skolor till centrummiljöer, parker till kultur. Stockholm behöver bli mer rättvist och staden bör satsa mer på sin befolknings boendemiljöer i alla Stockholms delar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s