Ungdomsbostäder i budgetpropositionen – fortfrande ett litet plåster på ett allt större sår

I regeringsförklaringen meddelade regeringen Reinfeldt att de ämnar ge kommuner med studentbostadsbrist en pengapåse om 5 miljoner att dela på, för att hitta platser för tillfälliga studentbostäder. Som jag sa i vårt pressmeddelande igår är det som att ge ett plåster till någon som just kapat ett helt finger. Visst är det positivt att regeringen erkänner studentbostadsbristen och alla initiativ är välkomna, men de signaler regeringen skickar till Stockholms studenter är framförallt att regeringen inte tar studenternas verklighet på allvar. För ett par veckor sedan presenterade Magdalena Andersson och Veronica Palm, ekonomiskpolitisk talesperson respektive bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, en byggbonus om en miljard kronor som ska stimulera byggandet av studentbostäder och små hyresrätter. Skillnaden mellan Socialdemokraternas miljard och regeringens 5 miljoner visar för mig vilket parti som verkligen vill satsa på Stockholm som kunskapsregion.

I regeringens budget som idag presenterats har ytterligare en bostadssatsning för unga presenterats. Det är fråga om ett stöd på 50 miljoner kronor till innovativt byggande för bostäder för unga, som ska betalas ut under perioden 2013-2016. Det innebär något mer pengar, men det innebär i slutändan knappa 17 miljoner om året över hela landet.

17 miljoner låter i och för sig mycket, men faktum är att byggande är dyrt. Byggandet av små lägenheter, som innehåller fler toaletter och kök per kvadratmeter, är särskilt dyrt. 17 miljoner om året för att stimulera fler bostäder för unga ska jämföras både med Socialdemokraternas föreslagna miljard. Det bör också jämgöras med andra satsningar inom byggområdet, som exempelvis ROT-avdragets flera miljarder om året. Det kostar om vi ska kunna bygga tillräckligt för studenter och unga. Det kostar mer än 17 miljoner om året.

17 miljoner kommer att göra större skillnad än de tidigare föreslagna 5 miljonerna, men det är fortfrande ett litet plåster på ett allt större sår.

Annonser

2 responses to “Ungdomsbostäder i budgetpropositionen – fortfrande ett litet plåster på ett allt större sår

  1. Det finns stavningskontroll på internet för svenska. Gratis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s