Varför vill ingen ansvarig politiker vill utvärdera 0-tollerensen?

20120903-181010.jpg
Stockholms kommunfullmäktige, den borgerliga delen, 3/9 2002

Så har vi än en gång diskuterat den sk nolltolerensen mot Graffitti i Stockholms kommunfullmäktige. Jag framförde en sk interpellation där jag redovisade att skadegörelsen ökar i Stockholm från en redan hög nivå och att den sjunker i Malmö och Norrköping. Med anledning av BRÅ, brottsförebyggande rådets, siffror undrade jag om den borgerliga alliansen fortfarande tycker att nolltolerensen är en fungerande strategi och om utgifterna för att upprätthålla den står i rimlig proportion till resultatet. Jag visade också följande diagram och bad om att staden skulle utvärdera strategin nu när den varit i drift i drygt 10 år.

20120903-183731.jpg

BRÅs siffror anmälda brott om skadegörelse per 100.000 invånare

Tyvärr var det ingen ansvarig politiker, varken Madeleine Sjöstedt eller Ulla Hamilton, som ville uttala att strategin fungerar mot bakgrund av de kunskaper staden har idag. Istället framfördes att staden inte vet alls hur stor skadegörelsen är i förhållande till nolltolerensens effekter.
Jag önskade därför att vi i staden skulle skaffa samma statistik som t ex Göteborg och Malmö där de mäter skadegörelse per kvadratmeter före och efter införandet av lagliga väggar. De har för övrigt inte kunnat visa att de lagliga väggarna varken ökar eller minskar skadegörelsen, men till skillnad från Stockholm stad så vet de ju vad de talar om.
Vad är de styrande borgerliga poltikerna så rädda för? Är det månne det faktum att strategin hittills endast genererat en ökad skadegörelse i anmälda brott räknat, höga saneringskostnader och en censur av konstformen Graffitti?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s