En ny bostadsplanering måste utgå från alla medborgares behov

Att planera stad är inte lätt och just därför har vår svenska lagstiftning gett kommunerna rätten att upprätta sk detaljplaner som styr användningen sv all mark. Vi har ett sk planmonopol som lägger ansvaret för både utveckling och brister på kommunen.
Utifrån detta måste den bostadsbrist son Stockholm lider av ses som ett politiskt misslyckande. Att det byggs för lite bostäder är orsakat av ett bristande ledarskap och en förlorad framförhållning från kommunens sida. Det duger inte att skylla på marknaden eller på att andra kommuner inte bygger när alla verktyg finns på plats för att skapa nya bostäder. Trots planmonopol, ett eget kapital, beskattningsrätt, tre egna bostadsbolag och Sveriges hetaste byggmarknad misslyckas Stockholm möta behoven av bostäder. Studentlägenheter, allmännytta, bostadsrätter som vanligt folk har råd att efterfråga saknas. En mer folklig planering för boende i livets alla skeenden behövs och då kan staden inte bara luta sig mot marknadskrafter. Det behövs ett ledarskap för en mer jämlik bostadspolitik.

Annonser

One response to “En ny bostadsplanering måste utgå från alla medborgares behov

  1. Grunden för bostadsbyggande borde väl rimligen även föregås av infrastrukturplanering och tillsammans med jämställd och jämlikhetsperspektiv för en god boendemiljö.
    Det är beklämmande att läsa i dagens DN att av de 100 000 bostäder Sten Nordin utlovar finns ingen plan förutom de som planeras byggas i Årsta/Östberga som ska svälja svälja 6 000 bostäder.
    Sten Nordin som själv var med att skriva under för den antagna detaljplanen, DP 93045 som faktiskt anger att Årstafältet ska stå klar som landskapspark senast 2016. Inte bara riskerar Sten att försena utbyggnaden av rekreationsområde, med detta lappkast försenar han även utbyggnaden av Stockholm!!!
    Årstastråket tillsammans med Årstafältet förvandlat till stenstadstenstad som kommer skapa trafikinfarkt i söderort och bli ett riskprojekt som kommer kosta oss skattebetalare både skjortan och för boende i söderort en god boendemiljö för all framtid!
    Kan bara hålla med och hoppas att vi snart får en förändring i Stockholm där alla medborgare räknas inte bara de som har känningar inom Handelskammaren eller pappa med fet plånbok eller kontakter i byggbranchen”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s