Moderaterna prioriterar inte byggloven, klarar inte lagens krav

20120814-124737.jpg

Stadsbyggnadsnämndens byggnadsdelegerade

Idag var det dags för höstens första sammanträde med stadsbyggnadsnämndens byggnadsdelegerade. Här fattas beslut om bygglovärenden. Allt från stora hus till små utbyggnader eller väsentliga ändringar av verksamheten i en fastighet.

Det är viktiga ärenden. De uttrycker visioner hos medborgarna, utvecklingskraft och innovationer. Dessvärre fastnar en hel del ärenden i den kommunala byråkratin och mycket initiativkraft får istället gå till at krångla sig igenom långa handläggningar och klåfingringa invändningar från tjänstemän och andra experter.

Den nya plan och bygglagen som trädde i kraft förra året försökte råda bot på en del av problemet. Där föreskrivs att kommunen är skyldig att handlägga en ansökan om byggnadslov inom tio veckor. För att möta kravet ansökte Stockholms stadsbyggnadskontor om extra medel för att få anställa några ytterligare inspektörer och bygglovhandläggare. Men den borgarliga majoriteten sade nej. Finansroteln sa nej och i förhandlingarna så fick byggloven nöja sig med oförändrat anslag trots en skärpt lagstiftning. Resultatet lät inte vänta på sig. Stockholm rasar nu från 68 dagars handläggningstid ifjol till 90 dagar hittills i år.

Jag tycker det är tråkigt att Stockholm inte klarar av att ge service till medborgarna i bygglovärende i synnerhet då bygglovavgifterna som betalas av de sökande själva står för merparten av kostnaden. Ansvaret är moderaternas och det måste rättas till i kommande budget för Stockholm stad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s