Angola lyfter sig och skapar nya jobb och välfärdssystem

Efter en veckas vistelse i Luanda blandas intrycken. Skyskapor mitt bland kåkstäder, nyrika sida vid sida med fattiga, krigsminnen bland demokratisträvanden. Angola är inne i en mycket spännande och viktig period. Med en av världens snabbast växande ekonomier och bara tio år av fred försöker landet skapa välfärdssystem som kan fördela välstånd till fler. Och en bra bit på vägen har de kommit. Obligatoriskt skolsystem som kräver utbyggnad av skolor i hela landet. Nya sjukhus och läkarstationer som ersätter gamla på landsbygden. Avskaffat dödsstraff och införande av flerpartisystem.
Men behoven är enorma. Vid krigsslutet 2002 hade 7 miljoner människor flytt till storstaden Luanda. Fortfarande bor 9 miljoner invånare i huvudstaden, men staden är anpassad för 2 miljoner. Gator och lägenheter räcker inte till. Den informella ekonomin är stor samtidigt som bankerna växer upp som svampar i stadskvarteren för att distribuera oljepengar. Därför sneglar Angola mot Sverige som de ser som en gammal vän (vi var det första land som erkände Angola efter det att de drivit bort kolonialisterna). De studerar vårt skattesystem och letar vägar för att bygga upp skattemyndigheter och regelverk. Staten Angola är rik och de politiska ambitionerna finns för att utveckla såväl välfärdssystem som demokrati.
Det har varit en fantastisk ynnest att ha fått genomföra en utbildning med politiker här på plats. Jag har mött en öppenhet om problem, en framtidstro och en vilja till oberoende från världens makter som jag inte mött någon annan stans. Angola ser Sverige som en förebild. De vill vara oberoende och erbjuda sina medborgare en utbyggd social välfärd. De har resurserna men hela tiden lurar starka kapitalintressen runt hörnet för att slå klorna i landets rika naturtillgångar. Jag har fått berätta om den svenska modellen, om våra fackföreningar, om vårt valsystem. Fått frågor som ställt mig mot väggen som t ex: hur kan ni i Sverige kalla er för demokrati när ni accepterar diskriminering av kvinnor? Eller frågan varör vi har en kung i en modern demokrati? Och det är klart allt är verkligen inte bra hemma i trygga Sverige, men vi har ändå en hel del att bjuda på när Angola nu tar kliv mot sitt mål om en fungerande demokratisk välfärdsstat. Jag har fått många nya vänner här i Angola och jag hoppas att jag fortsatt kan leva upp till deras förväntningar.

20120715-171303.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s