Rädda Stockholms sista föreningsdrivna stugområde

Vid Drevvikens strand invid Hökarängsbadet ligger en liten oas. Det är en av Stockholms sista kvarvarande stugföreningar som ursprungligen uppfördes med sk masonittält på 1930-talet. De 80 stugorna bär på ett kulturarv från en tid då Stockholm upplät mark för att alla som ville skulle kunna få en liten täppa att bruka, men i en gemensam förening. Den här modellen kom senare att utgöra grunden för mängder av koloniföreningar som öppnade runt om i Stockholm.

Det unika med den här typen av stugområden är att de inte är privatiserande av tomtmarken. Istället har stugorna ställts upp på ett sådant sätt att stigar vindlar sig emellan och gemensamma ytor för umgänge ordnats emellan. Med den fina strandpromenaden utmed Dreviken har området förädlats och gjort tillgängligt för allmänheten i ännu högre grad.

Nu är området hotat av annan exploatering. Den borgerliga majoriteten i stadshuset planerar att uppföra villor på marken istället. Hälften av stugägarna har fått sina kontrakt på tomträtt uppsagda och ska därmed lämna området. Istället planerar staden att uppför ett fåtal villor som garanterat kommer privatisera området. Det medför att allmänheten kommer få mindre tillgång till området och de kvarvarande stugorna i föreningen kommer få sämre möjligheter att bedriva gemensam verksamhet.

Ett villaområde i det här läget har avvisats av många bl a socialdemokraterna i Farsta stadsdelsnämnd som ser det som en förstörelse av en kulturhistorisk allmän plats. Dessutom är området synnerligen trafikstört eftersom Nynäsvägen bullrar förbi bakom berget och nya villor i det här området kommer inte heller få ett tillräckligt ostört läge.

Det mesta talar för att dra tillbaka planerna, men frågan är om den borgarliga alliansen i stadshuset är beredd att göra det. Om de lyssnar in opinionen och sätter sig in  i fakta är det självklart att planerena kommer att skrinläggas, men intresset för att rädda en av Stockholms sista stugföreningar har hittills varit litet. Hoppas att den nu av DN uppmärksammade frågan kan öka trycket så att Hökarängens friluftsfröenings stugområde kan räddas.

Annonser

3 responses to “Rädda Stockholms sista föreningsdrivna stugområde

 1. Jättebra inlägg, jag heter Lena Wall och har stuga 10, jag får vara kvar men hur kul är det? I mitt fall är det kulturhistoriskt och stadsbyggnadskontoret har byggt mest i söderförort, jag är rejält trött på dom, jag är 61 år och har haft stuga i 25 år, jag bor i Farsta och fick min 1:a kyss där som 13-åring, det kan väl vara värt något i alla fall.
  Lena Wall

 2. Nu kanske man inte kan kräva att stadsbyggnadskontoret ska ta hänsyn till var man fick sin första kyss, eller för den delen kulturnostalgiska skäl i synnerhet inte i en stad där tydligen varje gräsplätt yrkar på att få kulturminnesmärkas.
  För det första är det upprörande att man inte ersätter stugägarna sen håller jag med om att detta är ett synnerligen dåligt förslag eftersom nyttan inte uppväger det man förstör så att säga. Om det är ett fåtal villor som behöver byggas så kanske man kan finna den platsen i smedsslätten.
  Det går inte att ta hänsyn till varjeskrikande opinion av fyrtiotalister däremot är det ju sorgligt att politikerna i Stockholm inte kan arbeta fram en vettig stadsbyggnadsplan. Idag verkar det vara helt slumpmässigt var man bestämmer sig för att bygga och alldeles för många punkthus i skogen trots att man vet att få efterfrågar det.
  jag tycker att man borde förtäta mer i innerstaden och att de som inte klarar av ett mer dynamiskt stadsliv faktiskt får flytta lite längre ut, Inte minst här i Högalid som har onödigt mycket parkmark. Plankan är ett bra förtätningsförslag som dessvärre sossarna motsätter sig, av kulturhistoriska skäl, eller? Man hade kunnat bygga lite högre på Hornsplan, men det motsatte sig socialdemokraterna, eller?
  Börja inåt och förtäta utåt och våga omdefiniera staden. alla grönområden kan inte vara heliga och ny parker kan anläggas efter dagens behov.
  Sedan måste man ju också kunna bygga villor och ge plats för det och då kanske man skulle riva i mindre attraktiva flerbostadsområden i ytterstaden och kompensera det genom att tex bebygga delar av Gärdet. Och nej, kungen äger inte Gärdet.
  Men för att avsluta detta lilla inlägg: jag håller med om att förslaget att bygga villor vid Drevviken är riktigt dåligt och suger!
  Tycker jag som Moderat väljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s