Är det smart att styra allmännyttan för privat ägande?

Moderaternas politik har de senaste åren betytt en kraftig försvagning av de allmännyttiga bostadsbolagens ställining på bostadsmarknaden i Stockholm. 30.000 lägenheter, i huvudsak i innerstaden och närförorter, har sålts till bostadsrätter. Under det senaste året har flera stora privatiseringar skett genom försäljning av hela bestånd till privatvärdar. Och den senaste månaden har majoriteten i stadshuset dessutom beslutat om ett vinstuttag ur de allmännyttiga bolagen som vida överstiger fjolårets resultat och som ur flera synviklar är tveksamt ur ett lagligt perspektiv.

Alla dessa förändrningar har skett under föreväning att det skulle vara bra för Stockholms bostadsmarknad och t o m att det skulle vara bra för de allmännyttiga bolagen. Men det munnen säger stämmer inte med vad kroppen gör. Verkligheten är en annan. Det har blivit svårarae att få en lägenhet anvisad via bostadsförmedlingen då de privata bostadsvärdarna bara lämnar hälften av sina lägenheter dit, i bästa fall. Det har blivit svårare för ungdomar att finna sin första bostad och för studenter att finna en tillfällig billigare bostadslösning.

Men det är kanske de senaste dagarnas beslut att låta de allmännyttiga bostadsbolagen ansöka om medlemsskap i Fastighetsägarnas branschorganisation som är mest avslöjande om varthän allmännyttan styrs med dagens politiska majoritet. Vid en första anblick verkar det vara smart att tillhöra en central bostadspart som kan hjälpa till med information, juridisk hjälp och förhandlingar. Fastighetsägarnan är också en anrik och väl ansedd organisation som företräder sina medlemmars sak på ett mycket respektingivande sätt. I deras ändamål finns beskrivet hur de i huvudsak bildats för att värna om den privata äganderätten. På deras hemsida står det t ex:

”Syftet med Fastighetsägarna Stockholm står fast sedan föreningen grundades: att värna den privata äganderätten.”

Läser man programförklaringarna på samma hemsida ser man att udden i de ideologiska skrivningarna är riktade mot allmännyttan och dess uppdrag.

Istället för att lyfta de bostadssociala aspekterna lyfter de fram snedvriden konkurrens och att orgasnisationen i delar vill förbjuda kommuner att driva sina företag utifrån de allmännyttiga principerna.

Fastighetsägarna driver att hyran ska sättas av marknaden och är emot regleringar och lagar som inskränker äganderätt.

Så varför tvingar den borgerliga majoriteten in stadens allmännyttiga bolag i denna organisation istället för att söka medlemsskap i den allmännyttiga motsvarigheten SABO? Antagligen är svaret att de aldrig delat idén om att bedriva en allmän bostadspolitik med kommunala medel utan just såsom Fastighetesägarnas branschorgansisation själv skriver hellre vill värna den privata äganderätten.

Annonser

3 responses to “Är det smart att styra allmännyttan för privat ägande?

  1. När jag sitter i styrelsen för nyss sagda bolag, så får jag hem deras tidning, som handlar om hur det är att vara arbetsgivare. Så känner inte jag mig – är snarast en representant för stockholmarna. Visst är privat ägande bra, men staden är ju inte en privat ägare.

  2. Jörgen Hammarberg

    Skit att privatisera allmän mark och allmännytta. Har du fått Bergsbrantens överklagan på CD? Ha en fortsatt fin sommar! Jörgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s