Ny serie: Förortens förfall och möjliga uppgång

20120605-113050.jpg
Källsortering vid Globen, känns det igen?

Samma stad som städar bort gatukonst varthelst den dyker upp låter förortens hörn gro igen. Det är inget nytt problem. Jag har skrivit om det förut. Gångar som inte sandas, återvinningsstationer som svämmar över, sopor som inte hämtas. Det är tråkigt att behöva ta upp det som ett återkommande problem men det finns ett mönster som upprepas. I förorterna är det här vardag, i innerstaden enskilda händelser. Det finns skillnader i stadens prioriteringar i hur noga staden städas, eller hur fort problem åtgärdas. Det är som att stadens resurser börjar i mitten och sedan ska fördelas ut och att det tar längre och längre tid ju längre ut man kommer. Så var det i fallet med cykel och gångvägarna. I innerstaden var det rent redan i mars, i Farsta först i maj. Men det är väl ingen naturlag som säger att en stad måste städas på det sättet? Allmänna ytor måste vara lika mycket värda var de än finns i staden. Eller ta det här med centrummiljöer. Igår skrev jag om Rinkeby, centrumet som staden sålde och sen glömde. Andra centrum har redan helt övergivits. Fagersjö centrum revs. Högdalen, Rågsved, Fruängen, Blackeberg, Hässelby gård m fl har alla tydliga nedgångsproblem, där tomma lokaler kantas av skräp och dåligt underhåll.

Jag tänker skriva om förortens förfall här på bloggen, för jag anser att det är en politisk fråga att driva. Jag vill gärna ha in exempel från dina hoods. En bild är bra men det räcker med ett tips annars.

En gång när alla stadens stadsdelar skapades var förorterna våra juveler där staden satsade på framtidens boende. Jag vill se den utvecklingen igen, men först måste förfallet stoppas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s