Rinkeby offer när Boultbeeaffären rullar nya varv

Svenska dagbladet avslöjade i dagarna att förhållandena för Rinkeby centrums företagare är närmast slumliknande. Kackerlackor, råttor, trasiga toaletter, stillastående rulltrappor. Trots de usla förhållandena är hyrorna höga och hyresvärden befinner sig i domstolsförhandlingar mot sina kunder, företagarna.

Storyn kring Boultbee rullar alltså ytterligare några varv. Eländet började med att den styrande majoriteten i Stockholm stad beslutade sig för att sälja de av staden ägda centrumanläggningarna till ett företag från England, Boultbee för 10 miljarder kronor. De sade sig ha gjort avtal med de nya ägarna som skulle reglera skötsel och framtida utveckling av de allmänna ytor som sålts. Men det visade sig snabbt vara en dålig affär. Några avtal hade inte skrivits. Boultbee chockhöjde hyrorna och lät centrumanläggningarna förfalla. Det visade sig att den styrande majoriteten i staden inte ens hade tagit referens på den nya ägaren från de kommuner i Sverige som hade erfarenhet av engelsmännen.

Så när katastrofen blev allmänt känd skedde lite ombyten. Boultbee konkursade hela det Stockholmska innehavet, den politiska majoriteten i stadshuset tittade bort och en av banken utsedd förvaltare tog över. Sedan dess har anläggning efter anläggning fått nya ägare och det hela verkade rulla som det skulle.

Men så kom detta. Den nya ägaren av Rinkeby centrum, Fast partner, verkar ha tagit vid där Boultbee slutade och kör fortsatt hårt med affärsidén höga hyror för låg service. Det håller inte. Och därför har företagarna valt att deponera sina hyror hos länsstyrelsen i avvaktan på en uppgörelse. Under tiden förfaller centrum.

Vems är då ansvaret för att det inte tycks bli någon ordning på Rinkebys centrum? Fast partner, den nya ägaren måste naturligtvis röja upp och sköta sina åtaganden och relationer med sina kunder. Men jag anser inte att skulden för det inträffade bara ligger där utan staden har med sitt agerande försatt hela Rinkeby centrum i fara. Förutom Boultbeeaffären så har staden dragit in resurser från stadsdelen. Stadsdelskontoret lades ned och en hel mängd med arbetsplatser försvann från området. I takt med att misskötseln av centrum har pågått skulle staden varit aktiv, men det har man inte varit. Staden skulle ha kunnat gå in och hjälpa till, t ex med de sk ”Järvapengarna” som finns i Järvalyftet. Den enklaste åtgärden hade kanske varit att föra dialog med företagarna själva, men inte heller det har någon gjort.

Nu bör staden kliva in och snabbt försöka göra något åt situationen. I samarbete med den nya fastighetsägaren borde staden kunna lyfta Rinkeby centrum. Pengar finns sedan försäljningen av anläggningen och det vore väl rimligt att staden betalade tillbaka en del av de pengar som den tog av Rinkeby genom att lösa situationen. Staden kan ta de allmänna kostnader som uppstår vid en upprustning mot att den nya fastighetsägaren tar de egna. Gör upp ett avtal för Rinkebys framtid som håller längre än till nästa ägarbyte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s