Staden förstör Stockholms viktigaste utsikt!

20120530-100515.jpg
Utsikt från Grand Hotells veranda

Stockholms främsta tillgång i jämförelse med andra städer är våra vackra vyer. De långa siktlinjerna över vatten som möter höga höjder och vacker arkitektur. Ända sedan Slottet byggdes har det varit stadens mäktigaste utsikt. Slottets enorma volym och dess unika placering framför saltsjön var från början menad att imponera. Storslaget påkostat vackert och mäktigt står denna imponerande byggnad och bjuder på sin skönhet. Idag är den inte en symbol för makt utan för historia och kultur. Med sin prakt lockar slottet och gamla stan turister och affärsmän från hela världen. Från Grand Hotells veranda går kamerorna varma och motivet återskapas till minnen i land efter land världen över.
Men nu är det slut med det.
I fortsättningen får landets mäktigaste besökare, affärsmän, turister och världsartister se en biljettkiosk och pressbyrå framför slottet. En begäran om bygglov för en större biljettkiosk för båtarna har beviljats, men staden har själv begärt att få flytta byggnaden från sitt nuvarande läge, vid södra Blasieholmskajen framför Stallgatan, till ett nytt läge framför Grand Hotell. Motivet sägs vara att Stallgatans utsikt ska vara ostörd upp mot Slottet och i valet mellan Grands turister och Stallgatans få gående har staden förordat att förstöra för turismen. Ursäkta mig, men hur tänkte man då? Den skuggiga skymda och knappt av gående utnyttjade Stallgatan kan väl aldrig mäta sig med de tusentals besökare från andra länder som vistas på Grand? Dessutom har den idag lilla kiosken utökats rejält för att delfinansieras med en pressbyråkiosk som gör byggnaden onödigt klumpig i den känsliga miljön.
Jag har försökt få stadens styrande majoritet att riva upp beslutet men har misslyckats. Det skulle enligt uppgift kosta 25 miljoner kr att flytta den just påbörjade byggnaden och de pengarna finns inte. Alla jag talat med medger att misstag begåtts och att placeringen är olycklig men ingen styrande tar ansvar och ändrar sig. Istället för att använda stadens egna beslutsmöjligheter bygger moderaterna igen Stockholms mäktigaste utsikt. Det kommer kosta en hel del i kanten av Stockholms kända varumärke. Jag vill att staden stoppar detta bygge, river schabraket och flyttar den nya byggnaden tillbaka till den nuvarande kioskens läge. Det är möjligt om bara viljan finns!

20120530-103112.jpg

20120530-131757.jpg

20120530-132340.jpg

20120530-132837.jpg
Kiosken i sitt gamla nuvarande läge

Annonser

10 responses to “Staden förstör Stockholms viktigaste utsikt!

 1. Högvakt mars 1979 Logården högst upp 131 Magnusson utsikt åt andra hållet det vill säga mot Grand Hotel.

 2. V faaan… Nyss satt jag och förfasade mig över vyn från München bryggeriet där man verkligen ser hur man har total-saboterat solitären Stadshuset med ett monster där bakom. Här visar du ännu ett horribelt spår efter de klumpiga och okänsliga människorna som styr Stockholm i dag. Vad säger företrädare för Grand Hotel? Hjälp – låt detta vansinne ta slut snart!!!

 3. Det är ett jäkla ofog att alla små gamla korvkiosker som byggs om skall bli stora schabrak med en takhöjd på minst en meter extra. Det gäller MÅNGA platser i staden. Vasaparken och Odenplan, för att ta två exempel jag stötte på i helgen som gick. Ofta hänvisas det till ”moderna byggkrav”. Det är nonsens. Det är slapphet och frånvaro av pietetsfulla arkitekter. Om takhöjd är ett krav kan man dessutom sänka golvet en halvmeter. Sök undantag från byggnormer. Om viljan i staden finns så går det! Titta också exempelvis på den nya nergången till t-banan framför Tranan vid Odenplan. Den gamla ursprungliga nergången finns bredvid. Där lutar taket med trappan ner i underjorden. Det känns smäckert och elegant och stör inte sikten. Den nya är en meter högre – minst två meter ”onödigt lång” och har helt vågrätt tak. Och är ett jävla schabrak. GÖR NÅGOT ÅT SÅNT HÄR NU!

 4. Helena Bonnier ( M) användas av ”byggmaffian” som bulldozer. När hon var ordf i Östermalms stadsdelsnämnd så sa hon om att Engelbrektsskolans skolgård: ”Det spelar ingen roll vad ni säger, vi kommer bygga ändå”. Liknande uttalande gjorde hon i media om Värtapiren, ”vi kommer starta bygget, vi väntar inte på domstolar osv. Av en händelse så är hon ordförande i Sthlms Hamnar. Tyvärr är Moderaterna idag det största hotet mot stadens skönhet. Sossarna stödjer tyvärr M i vissa av dessa frågor eller driver inte tillräcklig stark opinion. Nu väntar vi bara på Moderaternas ”Åhlens Express” vilket enbart kommer ta ca 6 år att bygga…

 5. Här tycks en missuppfattning råda. Den stora terminal som nu byggs är såvitt jag förstår Waxholmsbolagets ny terminal som låg på ungefär samma plats tidigare. Den kiosk som visas på bilden är ju Strömmas/Stockholm sightseeings kiosk där även Pressbyrån i o f sig var inrymd.
  http://insyn.stockholm.se/ks/document/2011-01-26/Protokoll/15/15%20%20u11001.pdf

 6. Spårvägen ”Åhléns Express” tar inte 6 år att bygga, det är renoveringen av Sergels torg som tar tid.

 7. Rätt Tomas! Stå upp för den lilla människan som inte har något ekonomiskt alternativ till att bo på Grand, och stoppa utsugarexploatörernas försök att sälja ut utsikten till överklassmiljardärerna som har råd att ta en promenad på Stallgatan!

 8. Helt vansinnig placering,
  verkar vara något slags
  Sabotage mot Grand
  Man har till och med gjort byggnaderna
  extra höga så att de med säkerhet
  Skymmer utsikten från grands terass!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s