(M) plundrar allmännyttan!

Ikväll kommer den borgerliga majoriteten med all sannolikhet att fatta ett beslut som kommer att testa den nya lagstiftningen för de allmännyttiga bolagen. Det förslag till beslut vi har framför oss innebär att staden kommer att plocka ut 1,3 miljarder ur stadens egna bostadsbolag. Det är drygt 450 miljoner mer än vad bolagen gjorde i vinst förra året. Huruvida det är lagligt eller ej kommer kanske, antagligen, att testas efteråt. Laglighetsaspekten handlar om framförallt två saker: Får man ta ut mer pengar än föregående års resultat och till vad får man använda de pengar som plockas ut i enlighet med undantaget i §5. Undantaget som den borgerliga majoriteten i Stockholm vill använda för att plocka ut extra pengar ur bostadsbolagen (utöver det som är möjligt att plocka i enlighet med paragraf 3 och 4) är formulerat såhär:
”5 § Begränsningen av värdeöverföringar i 3 § gäller inte för överföring av överskott som uppkommit under föregående räkenskapsår
1. om överskottet används för sådana åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar,”
Majoriteten motiverar alltså det de gör med att det är åtgärder som främjar integration och social sammanhållning. Nu är förstås den formuleringen minst sagt vag, men det blir ännu vagare för den som granskar vilka projekt de hundratals miljoner (!) Moderaterna plockar ur bolagen ska gå till. Det är en salig blandning av studentbostäder i Bredäng, hotell i Älvsjö, bostadsrätter i Hökarängen och småhus i vid sjön Drevviken i Farsta. Exakt hur dessa projekt är projekt för integration och social sammanhållning är för mig minst sagt högst oklart. Runt sjön Drevviken finns idag mest radhus och småhus. På vilket sätt främjas integration och social sammanhållning av att det blir fler småhus där? Det enda som är tydligt när jag läser igenom vilka projekt som pengarna ska gå till är att det är exploaterings- och stadsbyggnadsprojekt i ytterstan. Ifall det räcker med att ett projekt finns i ytterstan för att det ska vara åtgärd som främjar integration och social sammanhållning så kommer de flesta projekt framöver att kunna klassas in i den kategorin. Det är synnerligen märkligt och jag kan inte tänka mig att tanken med lagen var att den skulle användas såhär.

Det här är inte den enda märkliga delen i det beslut som kommunfullmäktige antagligen kommer att fatta ikväll, så jag ber att få återkomma på ämnet senare.

Annonser

One response to “(M) plundrar allmännyttan!

  1. Pingback: En svag allmännytta ger ökad segregation | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s