Varför ställer vi bilar på den vackraste marken vid vatten?

20120524-102527.jpg
Skeppsbron med bilar

20120524-102609.jpg
Skeppsbron utan bilar

Jag påstår att våra stränder och närheten till vatten är Stockholms viktigaste beståndsdel av det vi kallar stadens varumärke. Bilden av gamla stan, Skeppsbron, och vyn mitt emot över Skeppsholmen är helt unik. Det är stadsmiljöer i klass med Venedig, med hus som härstammar från medeltiden.
Vid Stockholms kajer har det alltid varit full verksamhet. Lastning och lossning av varor, handel och angöring, men idag har staden mer och mer valt att använda dessa guldlägen till fula stillastående ändamål. Parkering av bilar är väl det mest slående exemplet. För en ynka liten p-avgift får bilarna stå uppradade i vår stads allra vackraste lägen. Istället borde kajerna användas till verksamheter som lockar fram folkliv.
Det första jag tänker på är helt naturligt restauranger. Alla restauranger söker vackra unika upplevelser och vad är vackrare än vatten. En annan verksamhet som jag skulle vilje se på t ex Skeppbron är en marknad för Skärgårdsvaror. En Skärgårdens marknad skulle kunna sälja både mat och hantverk, men även kultur i form av böcker och konst från våra tusentals öar omkring oss.
Jag har lagt ett förslag i kommunfullmäktige i Stockholm om att bättre utnyttja våra kajer. Jag tror så starkt på iden att om vi genomförde en rensning av bilar och lyfte fram folklivet så skulle Stockholm bli ett resmål iklass med Venedig för världens starka turistströmmar. Låt oss därför börja med Skeppsbron med sin vackra utsikt och omgivning.

20120524-105042.jpg

20120524-105131.jpg

Annonser

2 responses to “Varför ställer vi bilar på den vackraste marken vid vatten?

  1. Håller med fullständigt. Går det inte att finna trafiklösningar som även i övrigt lyfter bort genomfartstrafik från denna vackra plats, med fantastiskt ljus och strålande vyer. Skärgårdshandel – utmärkt. Vid kronprincess-bröllopet blev det påtagligt vilken fantastisk plats detta är, när bilarna var borta och gräsplaner utrullade. Att låta det bli en spännande hamn med park, marknadsplats,scener för musik, en värdig miljö som entré till Stockholms medeltida stadsdel – en utopi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s