Tre starka miljöskäl för allmännyttan

Ikväll samlas kommunfullmäktige igen. Stadens beslutande församling om stort och smått. Sist sålde alliansen en stor andel allmännytta i förorterna, utrotade de kommunala bostadsbolagen från bl a Hagsätra. Sedan dess har jag känt en tilltagande frustration över att de utbredda protesterna inte biter. Det blir ju svårare för unga och äldre att komma in och ur bostäder när förmedlingen får färre kontrakt. Kommunen avsäger sig dessutom viktiga fördelar av att kunna påverka utvecklingen. Jag fick mig en tankeställare när en känd miljödebattör förde fram följande argument i ett mail: ”För de bostäder staden äger kan staden själv sätta upp miljömål, t ex om minskad energianvändning. När fastigheten säljs försämras dess förutsättningar i åtminstone tre avseenden:
– När privata ägare tagit över går det inte att ställa några andra krav än de nationella svaga.
– Själva utförsäljningsdiskussionen innebär att förutsättningarna för de kommunala bolagen att agera framsynt och offensivt försämras – kan man inte lita på ägandeförhållandena går det inte att långsiktsplanera.
– De privata fastighetsägarna motarbetar överallt i landet ambitiösa kommuner som vill ställa miljökrav. Stockholms utförsäljningar stärker dessa aktörer och gör det svårare för alla kommuner i hela landet att agera.
Vad är vitsen med att äga några futtiga procent och där vara mycket bättre än den stora merparten av fastigheterna?”
Där har vi ytterligare ett skäl att stoppa utförsäljningen av allmännyttan. Ska det vara så svårt att tänka efter före?

Annonser

One response to “Tre starka miljöskäl för allmännyttan

  1. Marie von Rietberg

    Önsketänkande! Inte minst med anledning av att den sk Allmännyttan, dvs de kommunalt ägda och förvaltade bostäderna hör till de sämst skötta i landet och i särklass i Stockholm och Stockholmsregionen. Att då tala om minskad energianvändning som ett argument för att behålla dessa fastigheter i kommunal ägo och regi är närmast ett hån mot alla hyresgäster som sitter i fukt-, röt- och mögelskadade bostäder, med dåligt underhåll eller inget alls. Politiker saknar den vilja, kompetens och särskilda kunskap som behövs för att bra och rätt förvalta hus/bostäder. Dessutom är det just i de kommunala bostadsföretagen som den verkligt stora korruptionen finns. Pengar och tjänster som på otillbörlig och osynlig väg hammnar i tjänstemäns, politikers och byggföretags privata fickor. Alltså medborgarnas skattepengar!

    Nej, bort med kommunalägda fastighter, bäst är den egen ägda bostaden, kooperativt ägda eller i mindre privata företag. Kommunen kan ställa precis de krav de vill – det är i detta fall politisk vilja det handlar om.

    Varför inte ta fram Paris även i detta sammanhang som förebild!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s