Här är ett förslag från PARIS, fri Wi-Fi i parkerna

20120522-102234.jpg
Parisarna älskar sina parker. Stadsparkerna är viktiga varagsrum och utflyktsmål som används av alla. Redan fen ursprungliga stadsplanen i Paris, Hausmanns stadsplan, delade upp staden i täta kvarter med mellanliggande parker. Stadsparkerna kan formas på olika sätt. De har oftast en kulturell inriktning på omkringliggande fastigheter, men en del parker är bara små gröna oaser mellan två kvarter.
Numera har Paris kommun iordningställt fritt Wi-Fi i parkerna vilket ytterligare ökat användningen av dessa oaser. Medborgare sitter ned en stund med sin lap-top eller smartphone. Studenter sitter i klungor runt ett grupparbete, några kostymklädda herrar sitter på en bänk och diskuterar framför en Ipad. Och allt är fritt. Jag ser det som en modern demokratisk plats. Ett virtuellt torg i stadens allmänna park. Här har alla samma rätt till information.

20120522-103221.jpg
Fritt Wi-Fi är också viktigt av andra skäl. I den kommersiella jakten på kunder är just nätet något som restauranger och kaféer lockar med. Köp en kaffe och surfa hos oss. Bra för alla som betalar, men kraftigt utestängande för den som inte har råd. Jag har lagt en motion i kommunfullmäktige i Stockholm om att ta efter Paris exempel och införa fritt Wi-Fi i Stockholms parker. Förslaget har jag lagt tillsammans med Gunnar Sandell (s) som är vice ordförande i STOKAB, Stockholm stads eget bolag för utbyggt fiber för internet i staden. Vi har de bästa förutsättningarna för att genomföra ett sånt här förslag. Medborgarna äger redan parkerna och ett bolag som bygger ut internet. Så vad väntar vi på. I avvaktan så kan ni låta er inspireras av några underbara miljöer från Paris parker.

20120522-103944.jpg
Parc de Bercy

20120522-104026.jpg
Parc André Citroën

20120522-104119.jpg

Annonser

4 responses to “Här är ett förslag från PARIS, fri Wi-Fi i parkerna

 1. Så bra ide’ – inte bara för Stockholm!

 2. ”Så vad väntar vi på” frågar Tomas Rudin. Svaret är att Stockholmspolitikerna ska nyktra till.

  Europarådet för mänskliga rättigheter har antagit en resolution 1815 med titeln ”De potentiella riskerna med elektromagnetiska fält och deras inverkan på miljön”
  I den skriver de bland annat. ”Det är fråga om en mer eller mindre potentiellt skadlig icke-termisk biologisk påverkan såväl på växter, insekter och djur som på den mänskliga kroppen, även när de utsätts för nivåer som är lägre än de officiella gränsvärdena.”
  ”Parlamentariska församlingen konstaterar också att problemet med elektromagnetiska fält eller vågor och deras eventuella följder för miljö och hälsa har tydliga paralleller med andra aktuella frågor, såsom licensiering av läkemedel, kemikalier, bekämpningsmedel, tungmetaller eller genmodifierade organismer.”

  Att öka de elektromagnetiska fälten (strålning/vågor) i Stockholms parker är en mycket dålig idé.

  • Men dessa elektromagnetiska vågor som du talar om finns ju redan idag, så deras eventuella negativa påverkan på vårt samhälle är ju redan ett faktum. Det finns ju wi-fi i princip överallt, men du måste betala. Min poäng är att det bör vara en medborgarlig rättighet i våra parker utan avgift.

 3. Om eventuell skada redan är skedd är det dumt att sprida mer elektromagnetiska vågor innan vi vet.
  Europarådet punkt 5: ”När det gäller de officiella gränsvärdena för emission av elektromagnetiska fält av alla typer och frekvenser, rekommenderar Parlamentariska församlingen starkt att ALARA-principen tillämpas (= as low as reasonably achievable3), och detta gäller då både de s.k. termiska och de icke-termiska eller biologiska effekterna av elektromagnetisk strålning. Dessutom skall försiktighetsprincipen tillämpas när vetenskaplig forskning inte med tillräcklig säkerhet kan fastslå skadeeffekter.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s