Träd i varje hörn, alléer även på trånga gator

20120521-093331.jpg
Träd är vackra. Lövträd ger grönt ljus. De är smala och enkla att placera i gaturummet. De skänker mjuk trygghet och en mysig känsla mitt bland stenhus och betong.
I Paris planteras träd som aldrig förr.

20120521-093629.jpg
Medvetenheten om att stadsmiljön påverkar hälsan har också gjort träden en tjänst. Som ett led i ökad luftrening är träden en självgående maskin.

20120521-093811.jpg
För att påminna Parisarna om luftens varierande kvalitet skickas en stor gasballong upp i skyn från stadsparken Andr’e Citroën. Lyser den röd är det dålig luft. Lyser den grön är den frisk.

20120521-094006.jpg
I samma park tronar två gigantiska växthus som odlar fram nya träd och nya växter som planteras ut i stora stadskrukor.

20120521-094137.jpg
Så här års är ju naturen helt överväldigande även i Stockholm. Körsbärsträden står i blom i Kungsträdgården och lövsprickningen gör staden allt grönare. Men våra gator och hörn är oftast grå. Jag skulle vilja att vi gjorde en rejäl satsning på ”mer grönt där det är grått”. Att plantera träd så mycket det bara går och göra vår stad mer mjuk, grön och skön.

20120521-094519.jpg

Annonser

4 responses to “Träd i varje hörn, alléer även på trånga gator

  1. Träd i staden är inte bara fina, de bidrar dessutom med ekosystemtjänster såsom bättre mikro-klimat, då de tar upp föroreningar lokalt. De kan fungera som spridningskorridorer och ge ökad biologisk mångfald. Eftersom evaporation kyler, kan träd och annat grönt också minska ”heated iland effect” i storstäder, dvs sänka temperaturen.

    ”Mjuka” ytor som träd innebär betyder bättre vatteninfiltration, dvs naturlig rening av dagvatten, vilket i sin tur leder till mindre belastning för vattenreningsvärk. Mer grönt i staden!! Finns bara bra anledningar!

  2. En enkel, lätt genomförbar och för både miljö och välbefinnande jättebra ide’!

  3. … en rejäl satsning på ”mer grönt där det är grått” … Ja, hur blir det då i Marieberg? Det måste ju bli en himlans massa träd planterade för att kompensera för skuggan från höghusen. Kan träd leva i ständig skugga?Dubbla budskap kallar jag detta! Vet du vad du vill?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s