Resedagbok från Paris

Nu är jag lyckig. Att få befinna sig i Europas hjärta och känna pulsen slå. Paris är allt på en gång. Ny fräsch arkitektur, gränsbrytande konst och hyperekonomi blandat med 1700-tal, renässans, monument och klassisk design.
Här är tunnelbanan utbyggd och täcker alla stadsdelar. Ovan jord slingrar sig spårvagnarna fram för kortare transporter. Lånecyklar finns i varje gathörn och Parisarna älskar sin kollektivtrafik. Träd planteras överrallt där det finns rum. Fasader dekoreras. Demonstrationer avlöser varandra vid Trocadero. Medborgarna diskuterar, debatterar, gestikulerar.

Ett gammalt begravningsområde fick bli ett modernt initiativ till att demokratisera Paris konstscen. Här blandas konstnärer, från alla genrer med förbipasserande. Konsten är fri i Paris. Och den utmanar.
På lite sikt kanske vi kan komma en bit närmare en demokratiserad konstscen även i Stockholm, men här på plats känns det avlägset. Tyvärr har vi en alltför dominerande och borgerlig konstsyn i vår stad och konservatismen breder ut sig. Vi får passa oss så att inte Stockholm. Blir ett museum. Släpp fram det nya!

20120519-100731.jpg

20120519-100802.jpg

20120519-100935.jpg

20120519-112559.jpg

Annonser

One response to “Resedagbok från Paris

  1. Parisarna är inte toppstyrda av politiker, ej heller så till den milda grad kringskurna av ofta rigida och onödiga regler och förordningar. En fransk frihetskultur i Sverige vore ju uppfriskande.

    Stockholm är visserligen en grönskande stad jämfört med Paris fortfarande, men tyvär fäller staden träd istället för att värna befintliga och plantera nya. Om någon vecka kommer t.ex lindar på Fleminggatan sågas ner. Ytterligare ett övergrepp dikterat av Ulla Hamilton och förvalttningen i Stadshuset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s