Det behövs en nationell satsning på storstädernas förorter

20120515-093916.jpg
Idag lånar jag ut bloggen till att uppmärksamma en lokal hjältinna i Järva, Mia Pärni (s). Inför Stefan Löfvens besök i stadsdelen Tensta igår skriver hon på SvD Opinion en mycket tankeväckande artikel om de skriande behoven i storstädernas förorter och hur viktigt det är att socialdemokraterna skaffar sig en tydlig politik om vad vi tänker göra för att förbättra villkoren för medborgarna i storstädernas bakgårdar. Hon lägger fram ett antal punkter för en ny storstadspolitik som jag tycker är så rykande heta att kg återger dem här:

• Satsa på omfattande, öppna, förebyggande verksamheter som öppna förskolor, parklekar, fritidsgårdar, familjecentraler, ungdomsmottagningar, mötesplatser för föreningar. Tätt sammankopplat med detta måste man se de utmaningar socialtjänsten har och att de får en rimlig chans att utföra sitt arbete men också att de får en chans att satsa på förebyggande arbetet.

• Flytta ut delar av förvaltningar, myndigheter, se till att det finns bra lokaler där privata företag kan etablera verksamhet så att det finns människor som arbetar, handlar och äter lunch i dessa stadsdelar.

• Öka personaltätheten redan på förskolan, se till att det är obligatorisk förskola åtminstone från 3 års ålder och satsa ännu mer på språkutveckling. Mät, följ upp och gör individuella insatser så fort det är möjligt om någon halkar efter.

• Gör riktade satsningar på skolan och på lärare som arbetar i dessa skolor. Men glöm inte fritidspersonal, kuratorer och andra som är minst lika viktiga för helheten. Det behövs med största sannolikhet både fler lärare men också lärare med den vassaste kompetens vi kan hitta. Alla barn ska klara skolan!

• Satsa på hälso- och sjukvården. Istället för att stänga ned eller minska resurser på vårdcentralerna och andra mottagningar, se till att vården blir tillgänglig. Förstå att förutsättningarna är annorlunda i stadsdelar där människor kommer från andra kulturer och pratar svenska i mindre utsträckning. Det krävs ett förebyggande och uppsökande arbete på så många plan, kopplat både till psykisk och fysisk hälsa.

• Satsa på den fysiska miljön. Det ska vara rent och snyggt, fina torg, gator och hus. Alla människor vill bo i en fin miljö, däremot är det inte alla som kan betala stora pengar för att få det.

• Sist men inte minst. Se till att även vuxna får jobb. Låt det kosta pengar. Se till att ”skapa” jobb både i offentlig och privat sektor om det behövs, för de som står långt ifrån arbetsmarknaden och har liten eller ingen chans att få arbete. Det måste vara bättre än att låta människor förgås på CV-kurser och annat trots att de inte har en chans att få arbete.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s