Ja till kombostäder – En seger för Stockholms unga bostadssökande

Tidigare i år skrev jag tillsammans med Emilia Bjuggren, Karin Hanqvist och Leif Rönngren en motion om kombostäder i Stockholm. Idén är enkel. Det finns för få hyresettor i Stockholm och över hälften av Stockholms unga vuxna saknar idag egen bostad. De tjänar dessutom ofta för lite eller har för oregelbunden inkomst för att vara kvalificerade för större (dyrare) lägenheter. Det är därför naturligt för många att dela lägenhet och det borde också vara naturligt att kunna söka och hyra lägenheter på det sättet. Därför föreslår vi kombostäder eller kombo-kontrakt. Kombostaden skulle kunna sökas av en person som söker dela lägenhet med någon annan köande eller av två eller flera personer som söker dela en lägenhet tillsammans. Varje person i kombolägenheten betalar sin egen hyra, men kök, badrum och hall delas. Det är inget nytt förslag, utan har både utretts och testats av andra kommuner. Det är inte, och det här kan jag inte nog understryka, ett sätt att lösa bostadskrisen för unga (eller för någon annan). Det är däremot ett sätt att göra det enklare för personer som idag står utanför bostadsmarknaden att komma in på den, oavsett om de är unga eller gamla.

Hur som helst. Vi ska om en liten stund ha sammaträde med stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Där kommer vårt förslag om kombostäder att behandlas och det verkar som om stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius (M) och den borgerliga majoriteten i nämnden kommer att säga ja, och bifalla motionen. Det är en riktigt, riktigt bra nyhet! I vårt pressmeddelande säger jag följande om det:

”Det är bara att glädjas åt att den borgerliga majoriteten i stadsbyggnadsnämnden säger ja till kombostäder idag. Det är en seger, framförallt för alla Stockholms unga bostadssökande. Nu hoppas jag att de kommer att göra det också när beslut slutligen ska fattas i kommunfullmäktige.”

Det är alltid kul att få se egna förslag bli verklighet, och det är extra kul när det är ett förslag jag verkligen tror kan spela roll för Stockholms unga vuxna.

Ps. Jag har tidigare skrivit om förslaget här på min blogg och tillsammans med SSU:s ordförande Gabriel Wikström i SvD.

Annonser

One response to “Ja till kombostäder – En seger för Stockholms unga bostadssökande

  1. Pingback: Kombostäder: Ett litet steg mot en fungerande bostadsmarknad | Emilia Bjuggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s